Četrta industrijska revolucija

Četrta industrijska revolucija

2018-12-17T07:07:57+00:00

Razvoj tehnologij še nikdar v zgodovini človeštva ni bil tako bliskovit, kot je zdaj. Nove tehnologije še nikoli doslej niso tako močno in tako hitro vplivale na razvoj družbenih sprememb in spreminjale navad ljudi. Prihaja do premika v načinu dela in komunikacije ter načina izražanja, obveščanja in preživljanja prostega časa. Gospodarstvo zaznamujejo novi poslovni modeli, razdor uveljavljenih podjetij ter preoblikovanje proizvodnje, potrošnje, prevoznih in dobavnih sistemov.

Četrta industrijska revolucija ne zajema le »pametnih tovarn«, ki omogočajo pametne in medsebojno povezane stroje ter sisteme.

Prav na temo tovarn prihodnosti in Industrije 4.0 se v mestu Mulhouse odvija tudi eden večjih sejmov v Evropi (»Salon industries du futur Mulhouse«), ki združuje več kot 230 razstavljavcev. Sejem, ki okoli 3.500 gostom ponuja tudi 52 konferenc, je zanimiv tako za zagonska kot zrelejša podjetja in raziskovalne institucije. Najbrž pa ni naključje, da se tovrstni sejem odvija prav v Mulhousu. Gre za industrijsko mesto, ki so ga v 19. stoletju močno prizadele ekonomske in družbene krize. Kljub temu pa mesto ni zaspalo in je uspešno prestalo vse preizkušnje. Danes tako gosti industrijske organizacije, kot so Peugeot, ICMD, Clemessyin SACM – Wärtsilä.

Mesto Mulhous se nahaja v regiji Grand Est, ki je druga industrijsko najbolj razvita regija Francije. Tu so regionalne oblasti so že v začetku 20. stoletja prepoznale potrebo po industrijski modernizaciji in so tako hitro pričele razvijati dedicirane mehanizme in pristope za industrijsko modernizacijo in prehod v Industrijo 4.0..

Sejem smo si ogledali tudi predstavniki Razvojne agencije ROD Ajdovščina v okviru projekta BIFOCAlps. Na ogledu dobrih praks smo se seznanili s politikami in ukrepi, ki jih regija Grand Est in Slovenija ponujata podjetjem pri vstopu v Industrijo 4.0 (FoF) na področju digitalizacije proizvodnje in procesov.

Na sedežu regionalne agencije za inovacije Grand E-nov so gostitelji predstavili smernice zastavljenega razvoja, v nadaljevanju pa je prof. dr. Borut Likar na kratko predstavil projekt BIFOCAlps. Pri tem je še posebej poudaril politične strategije Industrije 4.0 posameznih regij, iz katerih prihajajo projektni partnerji. Sledili sta še predstavitvi Rudija Pajntarja, direktorja SRIP Topa, in Simone Kneževič Vernon, vodje oddelka za krepitev podjetništva na Tehnološkem parku Ljubljana.

V okviru sejma industrij prihodnosti I4.0, je bila možnost udeležbe na plenarnih predavanjih in navezovanja stikov s primerljivimi podjetji iz Francije, Nemčije in

Španije. Zadnji dan smo si pred odhodom domov ogledali še hišo digitalne umetnosti in se nato sestali s predstavniki inovacijskega tehnološkega parka BaselArea.swiss.

Razsežnosti četrte industrijske revolucije pa niso zgolj »pametne tovarne«, ampak so bistveno večje, saj z njo sovpadajo tudi nadaljnja odkritja na različnih področjih, od določanja zaporedja genov do nanotehnologije in od obnovljivih virov do kvantnega računalništva. Zlitje teh tehnologij ter njihova interakcija na fizičnem, digitalnem in biološkem področju je tisto, zaradi česar se četrta industrijska revolucija bistveno razlikuje od prejšnjih.

Spremembe so tako korenite, da doslej v človeški zgodovini še nobeno obdobje ni imelo toliko potenciala oziroma ni predstavljalo možnih nevarnosti.

Viri:

– SCHWAB, Klaus: Četrta industrijska revolucija (Elektronski vir)/Klaus Schwab; (prevod Igor Pauletič). – El. Knjiga – Šenčur pri Kranju: FrodX, 2017

 

Način dostopa (URL): http://frodx.com/cetrta-industrijska-revolucija/. – Prevod dela: The fourth industrial revolution

Projekt »Spot Goriške regije 2018–2022« je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

 

 

Želiš prejemati novice o aktualnih dogodkih in razpisih?

PRIJAVA NA E-NOVICE