»Kaj boš pa ti, ko boš velik?«

»Kaj boš pa ti, ko boš velik?«

2019-08-20T09:24:34+00:00

Že otrok v vrtcu odgovarja starejšim na vprašanje »Kaj boš pa ti, ko boš velik?«. Kasneje v življenju se nekateri med njimi izšolajo za poklic, o katerem so sanjali kot otroci, pogosto pa do tega ne pride. Nekateri celo opravljajo poklic, za katerega se niso šolali. Razmere na trgu se namreč spreminjajo in nikakor ni gotovo, da bodo poklici, ki so iskani danes, iskani tudi čez 5 let, ko se študij zaključi.

Odločitev za pravi poklic je ena najpomembnejših odločitev, ki jo moramo v življenju sprejeti. Izbira poklica pri petnajstih letih ni ravno preprosta naloga. Za poklicno odločitev je zelo pomembno dobro poznavanje sebe in pogojev opravljanja določenega poklica.

Tudi v letošnjem letu je zato Razvojna agencija ROD Ajdovščina osnovnošolcem v občinah Ajdovščina in Vipava pomagala pri odločitvi za poklicno pot s tem, da jih je popeljala po podjetjih, kjer so lahko pobližje spoznali posamezne poklice.

Predstavljeni so jim bili različni poklici, od mehanika in strugarja, lesarskega tehnika, živilskega tehnika, zdravstvenega tehnika, fizioterapevta do kuharja/natakarja in frizerke.

V letošnjem šolskem letu 2018/2019 smo od marca pa do začetka junija organizirali štiri tehniške dneve za štiri osnovne šole, in sicer OŠ Šturje, OŠ Col, OŠ Draga Bajca Vipava in OŠ Dobravlje. Veliko število ajdovskih in vipavskih podjetij  je za skoraj 170 učencev osmih razredov odprlo svoja vrata.

Marko Rondič iz Območno-obrtne zbornice Ajdovščina, ki je na začetku tehniškega dneva za učence pripravil kratko predstavitev potreb gospodarstva v lokalnem okolju je dejal, da je v preteklosti veljalo, da primanjkuje kadra predvsem v tehniških poklicih, v tem trenutku pa je situacija na trgu dela povsem drugačna. Primanjkljaj je viden na vseh področjih, tako v tehniških kot tudi drugih poklicih.

Zahvaljujemo se vsem osnovnim šolam, ki so nam zaupale organizacijo in vodenje Tehniških dni in prav tako malim podjetnikom in podjetjem, da so nas z odprtimi rokami in dobrimi idejami sprejeli na oglede.

Projekt »Spot Goriške regije 2018–2022« je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.

Želiš prejemati novice o aktualnih dogodkih in razpisih?

PRIJAVA NA E-NOVICE