info.ROD-4 …SAJ POMLAD JE TU!

info.ROD-4 …SAJ POMLAD JE TU!

2021-04-29T06:57:40+00:00

Pod okriljem Regijske razvojne agencije ROD že vrsto let potekajo podjetniški krožki v ajdovskih in vipavskih osnovnih šolah. V začetku aprila sta se dve ekipi uvrstili v finale tekmovanja POPRI in pobrali prvi dve mesti v kategoriji osnovnošolcev. Pomladnemu času primerno v sodelovanju z vsemi občinami na območju Vipavske doline tudi v letošnjem letu poteka koordinacija izdelave in distribucije promocijske embalaže. Prav nič pomladansko pa smo zaradi epidemioloških razmer primorani odpovedati Festival Okusi Vipavske 2021. Izvajati pa so se začele tudi aktivnosti potrjenih projektov štirih javnih pozivov LAS Vipavska dolina.

NA TEKMOVANJU POPRI 2021 POBRALI PRVI DVE MESTI

Zmagovalni tim letošnjega podjetniškega tekmovanja POPRI v kategoriji osnovnošolci je ekipa SATAR iz OŠ Dobravlje. Ekipo sestavljata Rok Cigoj in David Košir, mlada čebelarja, ki doma sama skrbita za svoje čebelje družine. Produkt SATAR je nastal kot odgovor na težavo, s katero se soočata pri svojem čebelarskem delu: žičenje satnih okvirjev. Ko sta naredila raziskavo sta ugotovila, da žičenje predstavlja težavo domala vsem čebelarjem v Sloveniji, saj to delo zahteva natančnost in čas. Prav čas je tisti, ki sta ga z razvojem naprave SATAR želela prihraniti čebelarjem. Naprava namreč avtomatsko žiči satne okvirje s pomočjo elektromotorjev, ki žičko potisnejo skozi valje po žlebovih. Pri razvoju prototipa jim je pomagal Učno izdelovalni laboratorij iz Nove Gorice. Z dobro idejo in odlično predstavitvijo sta prepričala štiričlansko žirijo, ki jima je podelila prvo nagrado na tekmovanju POPRI 2021. Komisija je v ideji zaznala velik razvojni in tržni potencial.

Na drugo mesto v kategoriji osnovnošolci se je uvrstila ekipa BiPar iz OŠ Draga Bajca Vipava. Ekipo sestavljajo Tisa Princes Ledinek, Vida Furlan in Rok Kopatin, ki podjetniški krožek obiskujejo že vrsto let in so se vsako leto uvrščali v sam vrh tekmovanja POPRI. V domačem okolju so zaznali težavo, ki jo imajo z izgubljanjem nogavic v procesu pranja. Razvili so proizvod BiPar, obročka, s katerima nogavice spnete preden gredo v pranje in so spete ves proces pranja do spravila nogavic. Pri razvoju svoje ideje so opravili obsežno raziskavo in se pogovarjali s številnimi strokovnjaki v lokalnem okolju, pa tudi čez mejo. Komisijo je ekipa prepričala z odličnim poslovnim načrtom in brezhibno predstavitvijo. Mladi potencialni podjetniki pa ne počivajo na lovorikah, temveč so že navezali stike s podjetjem Dedoles iz Slovaške, ki se med drugim ukvarja s proizvodnjo in prodajo nogavic ter preverili možnost sodelovanja in prodaje obročkov BiPar preko tega uveljavljenega podjetja.

POVABILO KMETOVALCEM K NAROČILU PROMOCIJSKE EMBALAŽE »VIPAVSKA DOLINA SOČNA. VSE LETO.«

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v sodelovanju z vsemi občinami na območju Vipavske doline tudi v letošnjem letu koordinira izdelavo in distribucijo promocijske embalaže za sveže, nepredelano sadje, zelenjavo in poljščine s poreklom Vipavske doline v okviru tržne pod-znamke “Izvorno iz Vipavske doline”.

Tržna znamka Vipavska dolina je znamka prostora, ki geografsko zajema celotno območje naslednjih šestih lokalnih skupnosti: Občine Vipava, Občine Ajdovščina, Občine Renče – Vogrsko, Občine Šempeter – Vrtojba, Občine Miren – Kostanjevica in Mestne Občine Nova Gorica. Namen pod-znamke »Izvorno iz Vipavske doline« je dvig dodane vrednosti visoko kakovostnim produktom iz Vipavske doline in tako vplivati tudi na ohranjanje in spodbujanje kmetovanja, ki na območju tržne znamke Vipavska dolina predstavlja pomembno panogo tako v gospodarskem smislu kot v smislu gradnika značilne in prepoznavne kulturne krajine.

Med visokokakovostne produkte s poreklom Vipavske doline sodijo tudi kmetijski pridelki (sveže, nepredelano sadje (vključno z grozdjem), zelenjava in poljščine), ki so pridelani na območju, ki ga zajema tržna znamka Vipavska dolina in ustrezajo načelom zagotavljanja varne hrane in ohranjana ter skrbi za okolje.

Povabilo in vse ostale informacije so objavljene na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina www.rra-rod.si pod rubriko Aktualno.

OKUSI VIPAVSKE 2021 – ODPOVED FESTIVALA

Še vedno smo v primežu omejitev zaradi pandemije Covid-19. Kljub upanju, da se bodo razmere v začetku maju normalizirale, je v večini Evropskih držav še vedno prisotna visoka stopnja okužb.

Na naše veliko obžalovanje vas moramo obvestiti, smo zaradi zgoraj omenjenih razlogov prisiljeni odpovedati Festival Okusi Vipavske 2021, ki bi se sicer letos odvil 16. in 17. maja. Želimo si, da Festival poteka v sproščenem vzdušju in predvsem brez zdravstvenega tveganja. Festival vina in kulinarike, Okusi Vipavske, bo tudi v prihodnje ostal festival vrhunskih doživetij, ki vipavska vina in kulinariko približuje najširši javnosti.

Z gotovostjo vam lahko zatrdimo tudi, da veliki načrti, ki smo jih želeli realizirati v okviru Festivala in projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021, kljub temu ne bodo šli v pozabo, temveč jih bomo realizirali.

Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske bomo izpeljali v živo ob prisotnosti obiskovalcev in v družbi vrhunskih vinarjev in mojstrov kulinarike, takoj ko bodo to razmere omogočale. Upamo, da bo to že naslednje leto v maju.

IZVAJANJE PROJEKTOV V OKVIRU JAVNIH POZIVOV LAS VIPAVSKA DOLINA

Po uspešno izvedenih štirih javnih pozivih LAS Vipavska dolina v letu 2020, v letošnjem letu potrjeni projekti pričenjajo z izvajanjem svojih aktivnosti. Manjši projekti Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ki so potrjeni tudi z odločbo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so se že pričeli izvajati. Ljudska univerza Ajdovščina je v okviru dveh projektov »Stara semena – tradicija in preživetje« in »Avtohtona zelišča« izvedla že kar nekaj delavnic in izobraževanj na temo ohranjanja tradicije. Zavod za turizem TRG Vipava, ki prav tako sodeluje v dveh turističnih projektih, pa je že izpeljal teoretični del izobraževalnih predavanj za turističnega vodnika v okviru projekta »Vipavske zgodbe«. V drugem projektu  »Vinar za en dan« pa bo oblikovan turistični produkt, ki bo vključeval ponudbo lokalnih vinarjev. Oblikovali bodo program, ki bo povezal več ponudnikov, vinogradnikov oz. vinarjev. Kmetija Čehovin pa že zaključuje projekt »Dvig prepoznavnosti Kmetije Čehovin – Ana Bella«, kjer so pripravili dve spletni strani (https://kmetija-cehovin.si/ in https://ana-bella.si/) ter dan odprtih vrat s predstavitvijo njihove kmetije.

Upravni odbor LAS Vipavska dolina je za drugi javni poziv za standardne operacije EKSRP potrdil tri projekte, dva projekta Občina Ajdovščina sta že začela z izvedbo aktivnosti in sicer »Prenova mestne tržnice Ajdovščina« in »Po terasah in suhozidju«, katerih aktivnosti so bile predstavljene na novinarski konferenci. Podjetje Theodosius d.o.o. bo z izvedbo projekta »Od odpada iz vinogradov Vipavske doline do 5-zvezdičnih doživetij, storitev in produktov« začelo v začetku maja.

Trije manjši projekti, ki jih je potrdil upravni odbor in so sofinancirani iz Evropskega sklada za regionalni razvoj so se prav tako začeli izvajati pred kratkim. Dva projekta izvaja Ljudska univerza Ajdovščina, in sicer »Kulinarične specialitete iz mesa drobnice« in »Spodbujanje samooskrbe z balkonskim vrtičkarstvom«. Projekt, ki se bo izvajal v Vipavi z naslovom »Vipavske zgodbe« pa skupaj izvajata Zavod za turizem trg Vipava in Lavričeva Knjižnica Ajdovščina. V okviru projektov se odvijajo tudi že delavnice. Če vas tematike zanimajo, lahko več informacij najdete tudi na spletnih straneh upravičencev.

Po vrednosti in aktivnostih najobsežnejši projekt »Prostor doživetij pekarske in mlinarske tradicije«, ki ga izvaja Občina Ajdovščina, je že začel s predstavitvijo aktivnosti in sestanki partnerstva, kjer se bodo povezali vsi vključeni deležniki v prenovo Rustjeve hiše, ki stoji v ajdovskem mestnem središču. Projekt je bil potrjen v okviru 4. javnega poziva LAS Vipavska dolina za standardne projekte, kjer je bil s strani upravnega odbora potrjen tudi projekt Občine Vipava z naslovom »Dostopna in zelena Vipava«, ki je z aktivnostmi pričel v začetku aprila.

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.

Želiš prejemati novice o aktualnih dogodkih in razpisih?

PRIJAVA NA E-NOVICE