3. javni razpis za intervencijo podpora za novo sodelovanje v shemah kakovosti iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027

Datum objave: 24.10.2025

 

Rok za oddajo: 18.02.2026

Vložitev vloge na javni razpis poteka od 10. novembra 2025, od 8. ure, do vključno 18. februarja 2026, do 14. ure.

Predmet

je podpora, namenjena pokritju stroškov, ki nastanejo z vključitvijo v upravičeno shemo kakovosti oziroma z vključitvijo proizvoda v upravičeno shemo kakovosti.

vloga na javni razpis se vloži za:
a) shemo kakovosti ekološka pridelava in predelava,
b) naslednji proizvod iz sheme kakovosti:
– zaščitena geografska označba: ptujski lük, slovenski med, jajca izpod kamniških planin, kraška panceta, kraški zašink, kraški pršut, kranjska klobasa, šebreljski želodec, prekmurska šunka, zgornje savinjski želodec, prleška tünka, štajerski hmelj in štajersko prekmursko bučno olje;
– zaščitena označba porekla: bovški sir, sir mohant, sir tolminc, nanoški sir, ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, oljčno olje Istra, meso istrskega goveda – boškarin, kraški med, kočevski gozdni med, istrski med in vino (Goriška Brda, Vipavska dolina, Kras, Slovenska Istra, Štajerska Slovenija, Prekmurje, Bizeljsko Sremič, Dolenjska, Bela Krajina, Teran, Cviček, Belokranjec, Metliška črnina, Bizeljčan);
– zajamčena tradicionalna posebnost: belokranjska pogača, prekmurska gibanica, slovenska potica, idrijski žlikrofi, seneno mleko, kozje seneno mleko, ovčje seneno mleko, seneno meso in predelani izdelki iz senenega mesa;
– izbrana kakovost: govedo, goveje meso, drobnica, meso drobnice, mleko, mlečni izdelki, perutnina, perutninsko meso, prašiči, prašičje meso, sadje, predelani izdelki iz sadja, žito in ajda, predelani izdelki iz žit in ajde.