V idiličnem ambientu dvorca Lanthieri v Vipavi se je 18. in 19. maja odvila že 17. izvedba Festivala Okusi Vipavske, ki je tudi letos navdušila številne obiskovalce in ljubitelje pristnih okusov. Dogodek, ki ga organizira Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v sodelovanju z lokalnimi vinarji in ponudniki, je ponudil edinstven vpogled v bogato vinarsko in kulinarično dediščino Vipavske doline.
V dveh festivalskih dneh se je predstavilo 29 vinarjev iz Vipavske doline, ki so obiskovalcem ponudili raznolik nabor vin – od avtohtonih sort, kot sta pinela in zelen, do elegantnih zvrsti in penečih vin.
»Festival Okusi Vipavske je odlična priložnost, da predstavimo svoja vina širši javnosti. Letos je bil dogodek odlično organiziran, z dobro izbranimi vsebinami – od masterclassa in podcasta do zanimivih delavnic. Viden je napredek tako pri izvedbi kot pri profilu obiskovalcev, ki cenijo kakovostno ponudbo in osebni stik. Takšni dogodki pomembno prispevajo k prepoznavnosti naše doline,« pravi vinar Roman Marc s Slapa.
Ob vinskih degustacijah je bila obiskovalcem na voljo tudi atraktivna Vipavska tržnica, na kateri so se predstavili lokalni pridelovalci z domačimi dobrotami – siri, mesninami, kruhom, vložninami, oljčnimi olji, medom, marmeladami, pivom, žganimi pijačami in drugimi izdelki. Posebno pozornost so pritegnili dijaki zamejske gostinske šole AD Formandum, ki so stregli domiselne alkoholne in brezalkoholne koktejle ter dogodku dodali pridih mladostne svežine.
Festival je letos ponudil številne vsebinske poudarke, med katerimi je izstopala prva evropska sladoledna cesta v okviru projekta GELATOn the ROAD. Nedeljsko slavnostno odprtje razstave o zgodovini sladoledne obrti v Vipavski dolini je pospremil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, sledila pa je degustacija slovenskih obrtniških sladoledov, ki so jih obiskovalci tudi ocenjevali. Zmagovalni sladoled je postal sladoledni okus Š’torta iz Kavarne Cappuccino iz Kopra, ki se je s tem uvrstil na evropsko tekmovanje novembra v Longarone Fiere Dolomiti.
Veliko zanimanja so požele tudi delavnice sladolednih kombinacij s kulinariko, ki so obiskovalcem s svojo drzno preprostostjo približale nepričakovane, a harmonične okuse. Posebej so izstopale kulinarične kreacije kuharskega mojstra Adama Šerca, kot so sladoled iz rdečega vina z drobljencem iz polente ter slani sorbet iz paradižnika z bučkinimi rezanci.
»Projekt GELATOn the ROAD dokazuje, da lahko povezujemo tradicijo, inovacije in lokalne sestavine v edinstvene kulinarične izkušnje. V sodelovanju z vrhunskimi sladoledarji, lokalnimi pridelovalci in kuharskimi mojstri smo ustvarili okuse, ki pripovedujejo zgodbo prostora. Iskrena hvala vsem partnerjem, gostiteljem in obiskovalcem, ki ste postali del naše sladke evropske poti,« je povedala Patricija Štor, koordinatorka projekta.
Za kulinarične presežke so poskrbeli lokalni gostinci, ki so pripravljali jedi iz izbranih domačih sestavin. Pomemben pečat festivalu je dodalo tudi snemanje kulinaričnega podkasta Sladko-kisli svet, kjer sta kuharska mojstra Grega Repovž in Tomaž Kavčič razpravljala o izzivih gostinskega poklica.
Strokovni del festivala je zaokrožil ponedeljkov masterclass »Vipavska dolina vs svetovna klasika« pod vodstvom Roberta Gorjaka, ki je obiskovalcem skozi primerjalno pokušino približal umeščenost vipavskih vin v širši svetovni kontekst. Ob podpori lokalnih ponudnikov so potekale tudi kulinarične delavnice, posvečene spajanju okusov. Na strokovni delavnici o kombiniranju piva in sira so udeleženci spoznavali različne ravni povezovanja – od nežnih kombinacij osnovnih pivskih slogov z vrstami sirov iz Vipavske doline.
»Festival smo uspešno zaokrožili z več kot 60 sodelujočimi ponudniki in zelo dobrim obiskom. Zadovoljni smo z odzivom javnosti in potekom dogodka. Pogled že usmerjamo naprej – k nadgradnji vsebin in novim priložnostim za sodelovanje,« je ob koncu poudaril Jakob Jarc, organizator Festivala Okusi Vipavske.
Več informacij je na voljo na spletni strani: www.okusi-vipavske.si