Vipavska dolina vabi v svoje hrame

Vipavska dolina, november – december 2022

Vinski hrami v Vipavski dolini skrivajo najboljše, kar pridelajo domači vinogradniki in vinarji. Jesen, čas martinovanj in praznovanj vse do božiča, pa je priložnost, da te prelesti ponudijo obiskovalcem, ki vedno znova radovedno odkrivajo in okušajo pridelke, vino in hrano, ki ju rojeva vipavska zemlja. Vinski hrami v sončni dolini bodo po dveh letih premora svoja vrata odprli že 22. jesen zapored. Vinogradniki, vinarji in kulinarični mojstri ter turistični delavci so pripravili celo vrsto presenečenj.

V Vipavski dolini je vse drugače vse leto, kot pravi slogan, ki nas vodi po najlepšem in najbolj slikovitem delu naše dežele. V času, ko svoja vrata odpirajo vinski hrami, pa bo v dolini še posebej zanimivo, zabavno in včasih tudi poučno. Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je namreč tudi letos v sodelovanju z vinarji in gostinci pripravila izjemen niz dogodkov, ki bodo potekali od 4. novembra do 17. decembra. V tem času bodo svoja vrata odprle kleti, osmice, na turističnih kmetijah in v restavracijah bodo pripravili posebna praznična druženja ob hrani in vinu. Najprej bodo to martinovanja po vsej dolini, kot se za ta čas spodobi, kasneje pa prijetna predpraznična doživetja, ki s seboj prinašajo bogato gastronomsko ponudbo v spremstvu vrhunskih vipavskih vin.

Kje vse se bodo gostje lahko v dobri družbi prijetno imeli, je moč izbrati v pestri ponudbi na https://rra-rod.si/vinski-hrami/ ali na Facebook strani www.facebook.com/odprti.hrami/.

Vipavci so ponosni na svoje hrame in na vino, ki ga pridelajo. Tudi letos bo to priložnost, da ljubitelji vipavskih vin spoznajo vso njihovo raznolikost. Posebno noto pa bodo temu času dali tudi mnogi spremljevalni dogodki.

V soboto, 12. novembra bo iz Ajdovščine krenila furenga svetega Martina, s katero bodo ponazorili izročilo prevoza mladega vina. Konjeniška vprega bo obiskala Log, Duplje, Vrhpolje in se prek Slapa, Lož in Manč vrnila v Vipavo, kjer bo popoldan blagoslov mladega vina vinarjev Vipavske doline. Že naslednji dan, v nedeljo, 13. novembra, se bodo kolesarji lahko podali na Martinov enduro (MTB) s startom na Brjah. Lahko se pa odločite za nedeljski Martinov pohod med vinogradi s štartom izpred gradu v Ozeljanu. Med lažjim štiriurnim potepom boste lahko degustirali v več kleteh vinarjev iz Šmihela in Ozeljana.

Največji hram v Vipavski dolini je zagotovo Vinska klet Vipava 1894, kjer v nedeljo, 13. novembra pripravljajo martinovanje z Ansamblom Saša Avsenika, s prostim vstopom.

Med prireditvami ima zagotovo posebno mesto Martinov pohod z lučkami, ki ga že nekaj let organizirajo v Vipavi v sodelovanju z osnovno šolo in tamkajšnjimi učenci, ki izdelujejo lučke. Vipava bo z lučkami zasijala v ponedeljek, 14. novembra, pod večer.

Čas martinovanj je, čas povzetkov leta, čas, ko pogledamo nazaj in pridelano pospravimo v kleti. To je čas, ko radi delimo z drugimi svoje veselje, navdušenje in vse tisto, kar največ pomeni. Takšni dogodki nas združujejo, povezujejo in prinašajo nove priložnosti.

Vse, kar imamo, najboljše vino in skrbno izbrana in pripravljena hrana, dobra družba in veseli, prijazni ljudje, so tisto, kar spremlja prireditve in dogajanje v vinskih hramih Vipavske doline med martinom in božičem, zato so ti dogodki pravzaprav nepozabni in navdušijo vedno znova.