Ekipa Škofijske gimnazije povabljena na Norveško

Na regijskem predizboru podjetniškega tekmovanja POPRI se je v začetku meseca marca pred strokovno komisijo predstavilo kar šest ekip iz našega območja. Te so se z zasnovanimi idejami odlično odrezale. Pet ekip je sodelovalo v osnovnošolski kategoriji, ena pa v kategoriji dijakov. Vse ekipe so se v okviru podjetniških krožkov pod mentorstvom mentoric Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina že od začetka šolskega leta pripravljale na veliki finale.

V finale državnega tekmovanja POPRI, ki je potekalo v Novi Gorici 4. aprila 2023, sta se od vseh sodelujočih skupin iz regijskega predizbora uvrstili dve, obe iz občine Vipava. Dijaki Škofijske gimnazije Vipava so letos sodelovali prvič. Njihova podjetniška ideja Gaser Juice predstavlja zdravo energijsko pijačo brez kofeina, tavrina in sladkorja ter je alternativa vsem nezdravim energijskim pijačam. V kategoriji osnovnošolcev pa so tri osnovnošolke iz Osnovne šole Draga Bajca Vipava predstavile svojega Računka. To je lesena didaktična igrača za pomoč mlajšim otrokom pri učenju osnov računanja.

Obe podjetniški ideji sta bili na velikem finalu zelo dobro sprejeti in predstavljeni, pa vendar je bila konkurenca prehuda, da bi se naši mladi lahko veselili tudi nagrad. Povedali pa so, da jim je bilo v veselje sodelovati, saj so bogatejši za mnoge izkušnje in nova poznanstva.  Primorski tehnološki park je letos podelil tudi posebno nagrado, ki jo omogoča Norveški finančni mehanizem. Dijaška in študentska ekipa, ki sta najbolj prepričali s predstavitvijo, se bosta udeležili strokovne ekskurzije na Norveško.  Med dijaki so izstopali prav člani skupine Gaser Juice, ki jih v prihodnjih mesecih tako čaka veliko doživetje obiska Norveške s pridobivanjem novih izkušenj.

Vsem sodelujočim učencem in učenkam čestitamo za odlično pripravljene podjetniške ideje!