info.ROD-1- INOVATIVNOST MLADIH

 

 

 

Na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina že vrsto let izvajamo mentorstvo osnovnošolcem, ki se v okviru podjetniških krožkov prijavljajo na tekmovanje POPRI. Letos smo aktivno sodelovali v tridnevnem Velikem start up izzivu Severne Primorske, za katerega so podjetniške ideje prispevali tudi dijaki. V okviru SPOT svetovanje Goriška nadaljujemo z izvajanjem aktivnosti in vabimo vse potencialne podjetnike na usposabljanje »ABC PODJETNIŠTVA«. V prvi polovici letošnjega leta pa se podajamo na pot z novim projektom s področja živilstva, v okviru katerega bo vzpostavljena Evropska sladoledna pot.

VELIKI STARTUP IZZIV SEVERNE PRIMORSKE

V sodelovanju s Primorskim tehnološkim parkom, ki je glavni koordinator dogodka Veliki Startup izziv Severne Primorske je Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v Ajdovščini izpeljala Startup izziv za dijake dveh srednjih šol, in sicer Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina ter Škofijske gimnazije Vipava. Šlo je za tridnevni dogodek, na katerem so se mladi seznanili s procesom razvoja novih idej, uporabe metod in orodij, ki omogočajo hitro lansiranje novih izdelkov na trg ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin. Delavnice, v katere je bilo vključenih več kot 100 dijakov, so potekale istočasno na štirih lokacijah Severne Primorske: v Ajdovščini, Novi Gorici, Idriji in Tolminu od 16. do 18. 1. 2023. Zaključek dogodka s predstavitvijo idej dijakov, ki so jih razvijali v sklopu dogodka, je potekal 19. 1. 2023 v Primorskem tehnološkem parku. S pripravljenimi izdelki se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI. Rok prijave je namreč 15. februar 2023.

POPRI je nacionalno tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo mladih, ki letos poteka že 20. leto. Mladi do 29. leta starosti skozi tekmovanje razvijajo inovativnost, podjetnost, ustvarjalnost. V okviru tekmovanja mladi poleg veščin podjetnosti lahko pridobijo točke za Zoisovo štipendijo, vstopnico na mednarodno tekmovanje ali denarno nagrado.

Osnovnošolci z našega območja so na tem tekmovanju izjemno uspešni že vrsto let. Želimo si, da bi jim ob bok stopili tudi dijaki, ki so ideje razvili na Startup izzivu.

ABC PODJETNIŠTVA

Tudi v letošnjem letu na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina nadaljujemo z informiranjem podjetnikov o zanimivih podjetniških aktivnostih, razpisih in dogodkih, nudimo svetovanja podjetnikom in organiziramo dogodke v okviru projekta SPOT svetovanje Goriška. Smo del konzorcija, ki zagotavlja celovito podporo podjetjem v celotni regiji. Konzorcij sestavljajo: RRA Severne Primorske d.o.o. Nova Gorica, Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, Posoški razvojni center, Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija d.o.o. Idrija, Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina in Primorski tehnološki park d.o.o.. Sedež točke SPOT svetovanje Goriška je v Novi Gorici na Ulici Gradnikove brigade 6. Podjetnikom in potencialnim podjetnikom iz občin Ajdovščina in Vipava pa bo morda najpriročnejša lokacija v Ajdovščini na Območni obrtno-podjetniški zbornici Ajdovščina, na Vipavski cesti 4, med 8. in 15 uro.

V sklopu SPOT svetovanja Goriška vas vabimo, da se udeležite usposabljanj »ABC PODJETNIŠTVA«. Usposabljanje je namenjeno vsem potencialnim podjetnikom in podjetnikom začetnikom. Namen je opolnomočiti vse podjetnike začetnike s strokovnimi vsebinami na začetku podjetniške poti, s posebnim poudarkom na podjetnicah začetnicah.

Na usposabljanja v sklopu ABC podjetništva se prijavite preko obrazca. Imate možnost prijave tudi na posamezen modul. Prednost pri prijavah imajo udeleženci, ki se bodo udeležili vseh modulov. Na voljo je pet modulov: 1. modul: Začetek podjetniške poti – 14. – 16. 2. 2023 od 17.00 do 19.30; 2. modul: Preverjanje poslovne ideje – 21. -23. 2. 2023 od 9.00 do 11.30; 3. modul: Osnove trženja – 28. 2. – 2. 3. 2023 od 9.00 do 11.30; 4. modul: Digitalizacija poslovanja – 14. – 16. 3. 2023 od 9.00 do 11.30; 5. modul: Pravno formalni vidiki delovanja podjetja – 7. – 9. 3. 2023 od 16.30 do 19.00.

Več informacij o samem izobraževanju si lahko preberete tudi na naši spletni strani.

USPEŠNA PRIDOBITEV PROJEKTA S PODROČJA ŽIVILSTVA – GELATOn the road

V prvi polovici letošnjega leta se bo začel odvijati projekt GELATOn the road – projekt, ki vključuje 16 partnerjev iz 13 evropskih držav in je v 60% sofinanciran s strani programa Ustvarjalna Evropa (Creative Europe). Partnerji tako prihajajo iz, Belgije, Grčije, Nemčije, Luksemburga, Srbije, Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Španije, Poljske, Bolgarije, Francije in Italije, od koder prihaja tudi vodilni partner. Projekt, ki bo trajal dobra tri leta je vreden 2.899.335 EUR, od tega 1.739.601 EUR zagotavlja Evropska unija.

V okviru projekta bo vzpostavljena Evropska sladoledna pot – EroG (European Road of Gelato), ki bo vključevala glavna mesta, povezana s proizvodnjo in kulturo sladoleda, začenši z državami iz katerih izhajajo projektni partnerji. Vzpostavljena bo na način, ki bo omogočal njeno razširitev z več temami in lokacijami po vsej EU. Za namene promocije poti bodo pripravljeni zemljevidi ter tudi celostna grafična podoba. Ponudniki na Evropski sladoledni poti bodo obrtniški proizvajalci sladoleda, ki bodo v okviru sodelovanja ustvarjali tudi nove okuse sladoledov z uporabo lokalnih surovin.

Na območjih, ki bodo povezana s Evropsko sladoledno potjo, bo ustvarjen potujoči muzej kot način za nadaljnjo promocijo poti ter njenih vrednot. Potujoči muzej bo eden izmed načinov način za vključitev zainteresiranih deležnikov in ustvarjanje povezanih dogodkov, usposabljanja, informacijskih dogodkov o obrtniškem sladoledu, hkrati pa bo krepil mrežo med različnimi lokacijami Evropske sladoledne poti. V času razstavljanja potujočega muzeja bodo potekale tri vrste spremljevalnih dogodkov: muzejska razstava, kuharske oddaje in predstavitev projekta.

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.