info.ROD-10-POSLOVNE PRILOŽNOSTI

 

 

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina se je že šesto leto zapovrstjo predstavila na najodmevnejšem investicijsko-nepremičninskem sejmu EXPO REAL v Münchnu. Kot ambasadorji dogodka smo sodelovali na dogodku SEE MEET 2023, katerega glavni namen je organizacija B2B srečanj. Mnogo priložnosti je na voljo tudi pri projektu sodelovanja EKO Okusi Slovenije, ki povezuje vrhunske chefe z ekološkimi kmetovalci. Projekt BEE2GETHER pa odpira razsežnosti pametnega kmetovanja z uporabo informacijske in podatkovne tehnologije.

PREDSTAVITEV INVESTICIJSKIH PRILOŽNOSTI V NEMČIJI

V prvem tednu oktobra je potekal sejem EXPO REAL v Münchnu, ki že vse od prve izvedbe leta 1998 velja za največji in najodmevnejši investicijsko-nepremičninski sejem na območju Evropske unije. Za Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina je letošnji nastop na sejmu že šesti zapovrstjo. Tokrat smo na razstavnem prostoru SPIRIT Slovenija sodelovali v okviru združenja RRA GIZ in skupaj s kolegi zastopali investicijske priložnosti treh regij – Severnoprimorske, Podravske in Koroške. Zahteve in okoliščine v nepremičninski panogi se nenehno spreminjajo in trajnost ni več samo del vsakdana, temveč tudi sestavni del nepremičninske industrije. Nosilni temi letošnjega sejma sta bili razogljičenje in digitalizacija nepremičninskega sektorja z glavnim ciljem prispevati k trajnostni naravnanosti in skrbi za okolje. Sejem nudi veliko priložnosti za vzpostavitev prvih kontaktov s potencialnimi investitorji in razvijalci tako za že obstoječe, kot tudi za bodoče projekte.

»Sejem smo izkoristili za predstavitev regijskih investicijskih potencialov. Te zadnja leta zbiramo in predstavljamo navzven preko sistema upravljanja regijskega investicijskega ekosistema, skupaj z nacionalno agencijo SPIRIT Slovenija. Veseli nas, da smo skupaj z ostalimi razstavljavci pripravili tudi dva dogodka, na katerih smo predstavili slovenske lokalne izdelke in s tem pridali poslovni predstavitvi dodano vrednost. Dogodka ocenjujem kot uspešna, saj sta se izkazala kot prepotrebna dodatna vsebina na nacionalnem razstavnem prostoru. Izkušnje iz preteklih let namreč kažejo, da je umeščanje investicijskih projektov v njihovo okolje, tudi v turistično destinacijo, lahko odločilen dejavnik pri odločitvi o sodelovanju na projektu «, je ob zaključku sejma izjavila Brigita Habjan Štolfa.

RRA ROD AMBASADOR DOGODKA SEE MEET SLOVENIJA 2023

V letošnjem letu je Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina sodelovala na dogodku SEE MEET Slovenija 2023 kot ambasador dogodka. Glavni namen dogodka je bila organizacija B2B srečanj med slovenskimi in tujimi podjetji. Dogodek je potekal 25. in 26. oktobra 2023 v Mariboru na slikoviti lokaciji Minoritskega samostana.

SEE MEET Slovenija 2023 je mednarodni forum, ki ponuja edinstveno priložnost za vzpostavljanje novih poslovnih partnerstev za mala in srednje velika podjetja iz različnih poslovnih sektorjev. Podjetjem ponuja priložnost za širitev poslovanja na domačih in mednarodnih trgih ter pridobivanje novih kontaktov in povezav preko individualnih vnaprej pripravljenih sestankov in neformalnega mreženja v času foruma. Osrednja tema letošnjega dogodka je bila ZELENO&DIGITALNO. Vzporedno z B2B sestanki so tako potekala tudi spremljajoča tematska predavanja na to tematiko, v okviru katerih so bili predstavljeni zadnji trendi na tem področju.

Dr. Matej Kupljenik, glavni strokovnjak za digitalizacijo iz podjetja SIEMENS, ki je bilo glavni partner dogodka, je predstavil novosti in usmeritve na področju digitalne transformacije. Poleg tega pa je bilo podjetje SIEMENS tudi na voljo udeležencem za morebitno sodelovanje in nadaljnja partnerstva. Novost letošnjega SEEMEET-a so bili tudi SEEMEET Business Gladiator Pitches – tri minutne predstavitve poslovnih idej z namenom iskanja primernih investitorjev.

Letošnjega dogodka se je udeležilo kar 120 udeležencev iz 13 držav, ki so sodelovali na vnaprej organiziranih sestankih, ki so lahko prvi korak do uspešnega sodelovanja s potencialnimi kupci, dobavitelji in partnerji. Dogodek SEE MEET je gotovo dokaz, da lahko skupaj vplivamo na povezovanje mednarodnega poslovnega okolja in s tem posledično omogočamo podjetjem možnost novih poslov.

VEČER EKO OKUSOV SLOVENIJE

Na gradu Rajhenburg se je v sredo, 25. oktobra odvil Večer EKO okusov Slovenije, kjer je moči združilo sedem slovenskih vrhunskih kuharjev. Postregli so jedi z lokalnimi ekološkimi surovinami v spremljavi slovenskih ekoloških vin. Ob tej priložnosti je bila predstavljena tudi knjiga receptov »EKO Okusi Slovenije«. Večer se je odvijal v okviru projekta sodelovanja LAS »EKO Okusi Slovenije«, ki združuje 20 partnerjev iz Slovenije in Hrvaške.

Knjiga predstavlja ekološke kmetije, ekološke trgovine in vrhunske kulinarične ustvarjalce ter skrbno izbrane lokalne ekološke surovine iz katerih je moč pričarati vrhunske jedi. Predstavljen je nabor ekoloških surovin in njihova uporaba, tako v vrhunski kulinariki, kot v vsakdanji kuhinji.

V knjigi je predstavljenih vseh pet sodelujočih območij (LAS Posavje, LAS Vipavska dolina, LAS Gorenjska košarica, LAS Goričko 2020 in hrvaški LAS Južna Istra), od katerih ima vsako posebne značilnosti in tipična lokalna ekološka živila.Na območju LAS Vipavska dolina se je predstavil vrhunskih chef Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu z Dvorca Zemono, kot ekološki kmetovalec in partner v projektu pa tudi Kristijan Vidmar.

Dogodek je potekal v okviru projekta sodelovanja LAS »EKO Okusi Slovenije«, ki se izvaja od  oktobra 2022,  z njim  pa se uresničujejo cilji EU Strategije »od vil do vilic« in Strategij lokalnega razvoja na območju sodelujočih štirih slovenskih in enega hrvaškega LAS. Navedeni projekt je bil za sofinanciranje odobren junija 2022 in je sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja/ukrep LEADER.

UVODNO SREČANJE PROJEKTA BEE2GETHER

Z uspešno izvedenim uvodnim srečanjem v petek, 20. oktobra, smo uradno začeli s projektom BEE2GETHER iz Programa Interreg V-A Italija-Slovenija v obdobju 2021-2027 v kateremu sodelujemo kot partner. Poleg vseh partnerjev projekta se je dogodka udeležilo tudi 150 predstavnikov kmetijskega sektorja, ki so želeli izvedeti več o inovativnem čezmejnem sistemu za učinkovito in trajnostno proizvodnjo. V uvodnem delu, ki se ga je udeležila tudi predstavnica Skupnega sekretariata, organa Avtonomne dežele Furlanije – Julijske krajine za finance, je bil predstavljen prehod od projekta BEE DIVERSITY (ITA-SLO 14-20) do njegove kapitalizacije s projektom, ki se začenja zdaj, to je BEE2GETHER. Partnerji smo nato nadaljevali s tehničnim sestankom, kjer smo dorekli način dela, finančne in komunikacijske vidike ter načine obveščanja, ostali prisotni pa so se udeležili poglobljenega posveta o preciznem kmetijstvu s strokovnjaki iz omenjenega področja. Popoldne se je dogodek nadaljeval z ogledi dobrih praks pri dveh lokalnih kmetijskih podjetjih, ki delujejo po konceptu kmetijstva 4.0, t.j. povezano oziroma pametno kmetijstvo, ki uporablja informacijske in podatkovne tehnologije za optimizacijo zahtevnih kmetijskih procesov.

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.