info.ROD-11-OKUSNO V JESENI

Na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina imamo kar nekaj okusnih projektov. Udeležili smo se ogledov dobrih praks s projektom sodelovanja LAS EKO Okusi Slovenije, ki povezuje ekološke kmetovalce z vrhunskimi chefi. Obiskali smo tudi sladoledni sejem in okušali nove okuse za prihajajočo sezono. Na Slapu pri Vipavi pa je potekal dogodek ob obeležitvi 150. obletnice delovanja Deželne sadjerejske in vinorejske šole. Projekt Mladi inCastra pa se je kot najboljši državni projekt na področju spodbujanja podjetništva predstavil v španskem Bilbau.

DOGODEK OB OBELEŽITVI 150. OBLETNICE USTANOVITVE SADJE- IN VINOREJSKE ŠOLE NA SLAPU

Na Slapu pri Vipavi je 17. novembra potekal dogodek v organizaciji Krajevne skupnosti Slap in LAS Vipavska dolina ob obeležitvi 150. obletnice ustanovitve Sadje- in vinorejske šole. Po predstavitvi zgodovine delovanja kmetijske šole, ki jo je za udeležence pripravila zgodovinarka Neža Pregeljc je sledila še okrogla miza z osrednjo tematiko vloge srednjih kmetijskih šol za ohranjanje in razvoj slovenskega kmetijstva. Na okrogli mizi so sodelovali predstavniki iz ključnih organizacij izobraževanja, mladih kmetovalcev in ministrstva: Barbara Miklavčič Velikonja, ravnateljica Biotehniške šole Šempeter, Dr. Jože Podgoršek, GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma, Hermina Oberstar, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Andreja Grobiša, Zveza slovenske podeželske mladine, Vasja Juretič, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica ter Roman Marc, mladi vinar s Slapa. Dogodek je moderirala Martina Kolenc Novak.

Kmetijska šola je bila za Slap in Vipavsko dolino, kljub temu, da je delovala le 13 let, zelo pomembna, je povedala zgodovinarka Neža Pregeljc:

“Če te šole tukaj ne bi bilo, bi verjetno te metode, tehnologije in tudi, kot smo prej poslušali, različne sorte, prihajale počasi oziroma se jih tukaj ne bi sadilo, ker so imeli poskusne vinograde. Tako pa so bile pač tukaj in so nekako zaokrožile v okolje.”

Deželna sadjerejska in vinorejska šola je bila na Slapu pri Vipavi ustanovljena leta 1873. Tu je delovala do leta 1886, ko se je preselila na Dolenjsko, njen naslednik pa je današnji Center biotehnike in turizma Grm v Novem mestu.

PODELITEV EVROPSKE NAGRADE ZA SPODBUJANJE PODJETNIŠTVA 2023 V BILBAU

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina se je med 13. in 15. novembrom udeležila najpomembnejšega letnega dogodka združenja za mikro, mala in srednje velika podjetja na evropski ravni, ki je potekalo v sočasno s španskim predsedovanjem Svetu Evropske unije v Bilbau v Španiji.

Združenje vključuje več kot 3.000 strokovnjakov iz več kot 450 organizacij in več kot 40 držav. Med njimi so agencije za inovacije in regionalni razvoj, trgovske, gospodarske in obrtne zbornice, tehnološki centri ter raziskovalni inštituti.

»Vstopnico« na dogodek in s tem nominacijo za Evropsko nagrado za spodbujanje podjetništva 2023 je Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina podelila javna agencija SPIRIT Slovenija po tem, ko je izbrala projekt Mladi inCastra za najboljši državni projekt na področju spodbujanja podjetništva.

Projekt Mladi inCastra, ki ga že tretje leto izvaja RRA ROD Ajdovščina, poleg predstavitve poklicev tudi izobražuje, navdušuje in spodbuja mlade k podjetniškemu in trajnostnemu načinu razmišljanja.

Otvoritvena slovesnost je potekala v ikoničnem muzeju Guggenheim v Bilbau. Prizorišče, znano po svoji osupljivi arhitekturi in predanosti umetnosti, je postavilo popoln oder za prvi dan srečanja. Dan se je tako začel z “Otvoritveno slovesnostjo baskovske industrije 4.0.”. Vodilni v industriji, odločevalci in podjetniki so se združili, da bi proslavili odprtje tega inovativnega dogodka, ki je bil osredotočen na najnovejše trende v napredni proizvodnji in nastajajoče aplikacije baskovske pametne industrije.

Okrogla miza, ki je sledila, je vključevala regionalne ministre za gospodarstvo, ki so delili vpoglede v zavezanost regije spodbujanju inovacij ter tehnološkega napredka. V okviru dogodka so potekale številne panelne razprave in intervjuji, strokovne okrogle mize, interaktivne delavnice, masterclass tečaji ter veliko priložnosti za mreženje in sklepanje partnerstev za prihodnje sodelovanje v projektih na evropski ravni.

OGLEDI DOBRIH PRAKS V OKVIRU PROJEKTA SODELOVANJA EKO OKUSI SLOVENIJE

V mesecu novembru smo se partnerji projekta sodelovanja LAS EKO Okusi Slovenije srečali na ogledu dobrih praks pri LAS Goričko, kjer so nam najprej pripravili predstavitev na Socialni kmetiji Korenika, ki je znana po svoji pestri ponudbi ekoloških izdelkov in vključevanju posameznikov s posebnimi potrebami v delovne procese. Sprehodili smo se skozi zeliščni vrt, ki trenutno jesensko počiva. Nato smo se odpravili še v Šunkarno Kodila, ki je družinsko podjetje z bogato tradicijo, ki se ponaša z vrhunskimi mesnimi izdelki, nas pa so prijazno sprejeli in popeljali skozi procese zorenja in priprave svetovno priznanih prekmurskih šunk in pršutov iz najboljših domačih sestavin.

V soboto, 25.11. pa smo slovenski partnerji (LAS Posavje, LAS Gorenjska košarica, LAS Goričko in LAS Vipavska dolina) obiskali hrvaške partnerje LAG Južna Istra, kjer smo si ogledali ekološko destilarno – OPG Marija Komić, ki se ukvarja z vzgojo zdravilnih zelišč in proizvodnjo izdelkov iz rožmarina, sivke, lovorja, smilja in “divjih« zelišč”. Ogledali smo si tudi oljarno Baiocco, kjer smo degustirali ekološka olja in olive.

Dan smo dopolnili še z obiskom lokalne Pivovarne Kampanjola, ki kot prva na Hrvaškem vari »craft« ekološka piva. Obiskali smo tudi sejem olivnega olja v Vodnjanu, ki se ga udeležuje več kot 30 ponudnikov, ki proizvajajo olivno olje iz območja Istre.

Aktivnost se izvaja v okviru operacije sodelovanja lokalnih akcijskih skupin EKO OKUSI SLOVENIJE, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 

GELATOn the ROAD NA MEDNARODNEM SEJMU SLADOLEDA

Projekt GELATOn the ROAD, ki se je pričel izvajati z začetkom aprila letos je že v polnem teku. Medtem ko je do sedaj projektno delo potekalo bolj v ozadju, saj je pred implementacijo projektnih aktivnosti potrebno izvesti veliko nalog, ki jih navzven ni videti, pa smo pred dvema dnevoma na 63. mednarodnem sejmu sladoleda v italijanskih Dolomitih organizirali prvi večji dogodek za odprto javnost. Konferenco z naslovom »GELATOn the ROAD: Kako Evropska unija podpira in promovira obrtni sladoled? Osrednja vloga sladoledarjev pri oblikovanju Evropske ceste sladoleda.« je organiziral vodilni partner Longarone Fiere Dolomiti, pri izvedbi pa smo sodelovali vsi partnerji, saj je vsak izmed nas predstavil vlogo sodelujoče organizacije v projektu.

Letos je bil koncept sejma nekoliko spremenjen. V drugem dnevu je bil namreč odprt za strokovno javnost, kar pomeni, da je bil dogodek, ki smo ga organizirali, namenjen točno določeni publiki: proizvajalcem obrtniškega sladoleda, ponudnikom sladoledarske opreme in surovin, torej strokovni javnosti, s katero projektni partnerji sodelujemo v tej fazi projekta.

V okviru sejma smo si ogledali naprave za izdelavo obrtniškega sladoleda, ki so nam jih tudi predstavili. Tehnološki postopki in surovine za izdelavo obrtniškega sladoleda so namreč precej drugačni od procesa izdelave industrijskega sladoleda. Izkoristili smo priložnost in prisluhnili postopku izdelave obrtniškega sladoleda, ponudili pa so nam tudi možnost laičnega okušanja in ocenjevanja obrtniških sladoledov, ki so jih izdelali mladi sladoledarji. Projektni partner UNITEIS iz Nemčije, ki se je sejma udeležil tudi kot samostojni razstavljavec, saj združuje preko 1000 ponudnikov obrtniškega sladoleda, nam je predstavil okus, ki so ga izbrali za okus sezone 2024: lešnikov sorbet.

Poleg konference smo projekt GELATOn the ROAD predstavljali tudi s projektno stojnico, kjer so lahko obiskovalci dobili vse podatke o projektu in njegovih aktivnostih.

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.