info.ROD-3-POMLADNI IZZIVI

 

 

 

Na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina vstopamo v cvetoči pomladni mesec z novimi izzivi. V finalu tekmovanja POPRI se bosta s podjetniškimi idejami predstavili dve ekipi z našega območja. Podjetnikom bo v okviru SPOT Svetovanje Goriška na voljo delavnica na temo elektronskega poslovanja s finančno upravo Republike Slovenije. Nove priložnosti predstavlja tudi obisk sejma MIPIM in sodelovanje na razvojnem forumu Vipavske doline. Cvetoča pomlad pa že ponuja vpogled v sodelovanje ekoloških kmetovalcev in vrhunskega chefa projekta sodelovanja EKO Okusi Slovenije.

REGIJSKI PREDIZBOR POPRI 2023

Na regijskem predizboru podjetniškega tekmovanja POPRI, ki je potekal 9. marca v prostorih Primorskega tehnološkega parka, se je predstavilo 6 ekip iz našega okolja. Pet ekip osnovnošolcev in ena dijakov so predstavili poslovne modele strokovni komisiji izkušenih podjetnikov.

Dve poslovni ideji so predstavljali člani ekip iz OŠ Draga Bajca Vipava. Ideja Računko (Iris Kovač, Sara Kopatin in Vanesa Gregorc) je didaktična igrača za pomoč otrokom pri računanju. MGS čevlji (Aleksej Mahnič Gantar, Blažka Nabergoj, Ema Fajdiga, Nika Remich in Vid Nabergoj) pa starostnikom omogočajo enostavno in hitro obuvanje in sezuvanje.

Blaž Medvešček, Job Birsa, Tinej Furlan in Žiga Bratina iz OŠ Dobravlje so predstavili idejo 4hanger, obešalnik, ki otrokom olajša obešanje oblačil. Ekipa OŠ Danila Lokarja Ajdovščina (Brin Brecelj, Izak Krajina in Matija Vrčon) pa je razvila pripomoček z imenom Španza, ki na trajnosten način pomaga triatloncem skrajšati čas prehoda med plavanjem in kolesarjenjem. Idejo o VLAKU POGEGA, ki potuje po Vipavski dolini in ponuja nepozabno doživetje in zabavo so predstavili člani ekipe iz OŠ Šturje (Edi Maraž, Erazem Bizjak Gala, Filip Čelica in Miha Ličen).

V kategoriji dijakov pa se je predstavila ekipa GaserJuice iz Škofijske gimnazije Vipava (Ambrož Paljk, Ana Oblak, David Belac, David Košir in Kristina Stantič). GaserJuice je zdrava energijska pijača, ki izboljša fokus in produktivnost.

V veliki finale, ki bo potekal na državni ravni 4. aprila 2023, sta se prebila poslovna modela Računko in GaserJuice. 

Čestitke vsem udeležencem in mentoricama ter srečno v finalu!

SEJEM MIPIM 2023

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina in Občina Ajdovščina sta se v tednu od 13. – 17. 3. 2023 udeležila Investicijsko–nepremičninskega sejma MIPIM 2023 v francoskem Cannesu, kjer smo pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenije predstavljali tudi možnosti investiranja v občini Ajdovščina. Mednarodni sejem, ki se ga udeležujemo že šesto leto zapored so edinstvena priložnost za predstavitev projektov kot je EXPO Vipavska dolina in Park znanja. Ponovno se je izkazalo, da investitorji iščejo dobro pripravljene projekte za katere izkazujejo veliko stopnjo zanimanja.

Nastop na tovrstnih sejmih je za razvoj idej in projektov pomemben iz dveh razlogov: prenosa dobrih praks iz tujine v lokalno in regionalno okolje ter zaradi samega iskanja potencialnih poslovnih partnerjev in investitorjev, nenazadnje pa tudi z vidika gradnje socialnega kapitala. Tovrstne aktivnosti agencije SPIRIT prepoznavamo kot zelo pomembne za naš nadaljnji razvoj in delovanje in se jih redno udeležujmo.

RAZVOJNI FORUM VIPAVSKE DOLINE

V Ajdovščini je na prvi pomladni dan, 21.3.2023, potekal Razvojni forum Vipavska dolina: odpiramo vrata razvoju, ki ga je Občina Ajdovščina priredila v sodelovanju s časnikom Finance. Srečanje je bilo dobra priložnost za nadaljnji razvoj regije in zagon dveh pomembnih razvojnih projektov, ki jih bomo v prihodnje skupno snovali: Expo Vipavska dolina in Park znanja.

Na okrogli mizi »Največji srednjeročni ajdovski projekti – Expo Vipavska dolina in Park znanja – Kaj z njima pridobijo podjetja?« je sodelovala tudi direktorica Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina. Predstavila je tematiko poslovnih priložnosti regije in podpiranju podjetnosti od malih nog: že od vrtca s pobudo MyMachine, podjetniških krožkov v osnovnih in srednjih šolah ter tehniških dni, torej z različnimi aktivnostim, ki jih v naši organizaciji že izvajamo.

Dogodek je obiskal tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki je ob tem izrazil veliko podporo tovrstnim dogodkom, ki na eni strani kažejo izjemen potencial lokalnega okolja, na drugi pa nove priložnosti sodelovanja vseh ključnih razvojnih akterjev.

ELEKTRONSKO POSLOVANJE S FINANČNO UPRAVO

SPOT Svetovanje Goriška vabi podjetnike iz Goriške regije na brezplačno delavnico Elektronsko poslovanje s finančno upravo, ki bo potekalo preko spletne platforme ZOOM v sredo, 5. 4. 2023, ob 15.00 uri.

Portal eDavki je informacijski sistem Finančne uprave Republike Slovenije, ki se uporablja za elektronsko poslovanje s Finančno upravo. Omogoča udobno, preprosto in varno oddajanje davčnih obrazcev ter prejemanje dokumentov s strani Finančne uprave (eVročanje). Poleg tega eDavki omogočajo tudi plačevanje in opominjanje o zapadlih obveznostih, zato vas lahko le nekaj nastavitev, kot je e-obveščanje oziroma uporaba mobilne aplikacije reši obresti, izvršb in slabe volje.

Na delavnici boste spoznali sistem vstopa v eDavke, pregledali zavihke, pooblaščanje, prikaz postopkov vložitve najpogostejših dokumentov v testnih eDavkih: eVročanje-POS, naročilo potrdila o poravnanih obveznostih, prijavo tujih računov, ustvarjanje lastnih dokumentov v aplikaciji, DDV-P2, obračun davka od dohodka za dejavnosti za normirane zavezance in predstavitve najpogostejših napak. Na vaša vprašanja bo odgovarjala predavateljica mag. Vlasta Stopar, vodja oddelka za informiranje in register pri izpostavi Finančne uprave Nova Gorica. Za udeležbo na delavnici je potrebna predhodna prijava preko prijavnega obrazca.  

CHEF TOMAŽ KAVČIČ IN LOKALNI EKOLOŠKI KMETOVALCI POSTAVILI TEMELJE NADALJNJEGA SODELOVANJA

Aktivnosti, ki se izvajajo v okviru projekta sodelovanja LAS EKO Okusi Slovenije so v polnem zagonu. V projektu sodelujemo štiri slovenske LAS: poleg LAS Vipavska dolina še LAS Posavje, LAS Gorenjska košarica in LAS Goričko 2020, kot tuji partner pa sodeluje LAG Južna Istra.

Na prvem srečanju chefa Tomaža Kavčiča (partner Okusi d.o.o.) z ekološkimi kmetovalci so v petek, 17.3.2023, bili postavljeni temelji nadaljnjega sodelovanja. V projektu sodeluje tudi ekološki kmetovalec Kristjan Vidmar.

RRA ROD je podatke za nabor ekoloških kmetovalcev, ki so vključeni v kontrolo in certificiranje z območja LAS Vipavska dolina, črpal iz zadnje verzije javno objavljenega seznama Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Izbrani so bili povabljeni k sodelovanju med drugim tudi pri izvedbi B2B srečanja med chefom Tomažem Kavčičem in zainteresiranimi ekološkimi kmetovalci. Sodelujoči bodo tako s svojimi sestavinami pripomogli k pripravi ekoloških krožnikov, ki bodo vključeni v skupno knjigo EKO Okusov Slovenije.

Aktivnost se izvaja v okviru operacije sodelovanja lokalnih akcijskih skupin EKO OKUSI SLOVENIJE, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.