info.ROD-3-SPODBUJANJE SODELOVANJA

Kot vsako leto je tudi letos Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina mentorirala ekipe, ki so se oblikovale v okviru podjetniških krožkov. Tudi tokrat smo bili pri tem uspešni, saj se je tekmovanja POPRI udeležilo kar 7 ekip iz obeh občin, od teh se je ena ekipa uvrstila na državno tekmovanje. Poleg podjetništva bodo Vipavsko dolino spoznavali državljani Mongolije in Francije tudi z vidika turizma, saj sta se predstavnika teh dveh držav marca mudila pri nas. Na italijanski strani pa bomo naše sodelovanje še bolj utrdili z novo pridobljenimi projekti.

MLADI USPEŠNI NA TEKMOVANJU POPRI

Letošnje tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo – POPRI je pritegnilo rekordno število mladih inovatorjev iz vse Slovenije. Med 610 prijavami in 203 raznolikimi podjetniškimi idejami je na letošnjem tekmovanju pod mentorstvom Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina sodelovalo tudi sedem ekip iz Ajdovščine in Vipave, ki so navdušili s svojo izvirnostjo in potencialom za uspeh na trgu. Med temi obetavnimi idejami so se v naslednji krog tekmovanja (na regijskem nivoju) uvrstile tri posebej izstopajoče ideje, ki prihajajo iz osnovnih šol Dobravlje, Šturje in Draga Bajca Vipava.

Ekipa Oil Hair iz Dobravelj je iznašla izdelek, s pomočjo katerega bo nanos oljnih serumov za lase lažji. Ekipa Eko spider iz OŠ Šturje je zasnovala inovativno mrežo za oporo rastlinam na vrtu. Ekipa EMOME iz OŠ Draga Bajca Vipava pa je razvila igro s kartami, ki otrokom pomaga pri razvoju čustvene inteligence. Komisijo je najbolj navdušila zamisel ekipe Eko spider, ki se bo zato uvrstila na državno tekmovanje POPRI, ki bo potekalo 4. aprila 2024 v Novi Gorici.

Vključitev mladih v podjetniške krožke ni le priložnost za izražanje inovativnosti, temveč tudi priložnost za razvoj poslovnih veščin. Otroci se lahko v okviru podjetniških krožkov na lastnih izkušnjah naučijo delovanja podjetniškega sveta. Podjetniški krožki imajo pomembno vlogo pri spodbujanju podjetniškega duha in krepitvi gospodarskega okolja na našem območju. Z vsako novo idejo se odpirajo nova vrata za ustvarjanje, rast in inovacije, ki bodo oblikovale prihodnost podjetništva pri nas.

Ekipi Eko spider iz OŠ Šturje želimo veliko uspeha na državnem tekmovanju.

O RRA ROD TUDI NA TUJEM

V tednu med 11. in 15. marcem se je na delovnem obisku v Ajdovščini mudila delegacija gostov iz Mongolije, v sklopu evropskega projekta FRIENDSHIP “Krepitev prijateljstva med EU in Mongolijo prek pravične, odporne in inovativne rasti v provinci Darkhan-Uul“. Poleg Občine Ajdovščina smo svoje delovanje predstavili tudi na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina ter izpostavili Tržno znamko Vipavska dolina in projekt spodbujanja podjetništva od malih nog naprej s pobudo MyMachine in dogodkom Mladi inCastra.

Vipavsko dolino in Slovenijo je v tednu od 18. do 22. marca spoznavala tudi novinarka iz francoskega medija Une chaîne du groupe France Médias Monde, ga. Agnieszka Kumor. Vipavsko dolino smo ji predstavili 19. in 20. marca, predvsem jo je zanimal razvoj, o katerem se je glas razširil tudi v Francijo.

Ga. Kumor se je prvi dan sestala s predstavnikom Občine Ajdovščina, ki ji je predstavil programe in ukrepe, ki jih izvajajo. Med drugim so jo zanimali tudi ukrepi prilagajanja na podnebne spremembe, ki smo jih razvijali v okviru že zaključenega projekta LIFE ViVaCCAdapt, zato smo jo peljali na ogled testnega polja zelene protivetrne zaščite, ki smo ga vzpostavili. Sledil je pogovor z enem izmed kmetov z ajdovskega, saj je ga. Kumor želela pridobiti informacije o razvoju kmetijstva na našem območju tudi s strani pridelovalca.

Naslednji dan si je ogledala Center za raziskave vina, ki je del Fakultete za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Predstavniki Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica so ji predstavili Selekcijsko trsničarsko središče Vrhpolje, kjer je spoznala njihovo delo, hkrati pa tudi vplive podnebnih sprememb na kulturno rastlinstvo Vipavske doline. V tem sklopu si je ogledala tudi vinograde selekcijskega središča in Goče, kot eno izmed značilnih vasi. Zadnji ogled pred odhodom v Koper je bil namenjen vinarstvu in kletarstvu, ki ji ga je omogočil eden izmed vipavskih vinarjev. Ga. Kumor je od nas odšla polna vtisov in prijetnih doživetij, presenečena nad neokrnjenostjo narave in navdušena na odprtostjo domačinov. 

BIOTECH2AGRI

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je oktobra lani na razpis za standardne projekte prijavila projektni predlog z nazivom BioTech2Agri in ga prejšnji teden tudi dobila. V projektu je 6 partnerjev in prav toliko pridruženih partnerjev. Partnerstvo je uravnoteženo, kar pomeni, da trije prihajajo s slovenske strani (RRA ROD, Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Primorski tehnološki park d.o.o.), trije pa z italijanske (Venetian cluster, Fondazione agrifood & bioeconomy FVG foundation in INFORMEST). Projekt je vreden 886.560,89 evrov, od tega bo program Interreg Italija-Slovenija 2021-2027 zagotavljal 80% vrednosti.

Projekt obravnava skupni izziv na slovenski in italijanski strani, ki se nanaša na krepitev inovacij in konkurenčnosti v agroživilskem sektorju s pomočjo biotehnoloških rešitev. Glavne inovacije projekta so v uporabi biotehnologije za izboljšanje procesov v agroživilskem sektorju in v vzpostavljanju novih proizvodov in storitev, kar prinaša številne koristi, kot so povečanje proizvodne učinkovitosti, razvoja in spodbujanja gospodarstva ter težnja k večji okoljski trajnosti z zmanjšanjem porabe vode, prsti, pesticidov in energije.

RRA ROD igra ključno vlogo v projektu in preko aktivnega sodelovanja in usmerjenih prizadevanj prispeva kot vodilni partner in vodja enega izmed delovnih sklopov. V okviru projekta bodo identificirane rastline, ki imajo inovativen potencial v industrijski predelavi. Rastlinske vrste bodo izbrane bodisi zaradi njihove razširjenosti bodisi zaradi inovativnega potenciala, ki bi ga lahko prispevale k uporabi v prehrani, krmi, nutracevtiki in kozmetiki. Ključna aktivnost projekta je tudi t.i. »inovacijski kovanec«, mehanizem za podporo inovacijam, s pomočjo katerega se bodo upravičenci preko razpisa lahko vključevali v projekt in pridobili sredstva za prenos strokovnega znanja o novih uporabnostih rastlin v industriji.

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.