info.ROD-6

OKUSNO IN POUČNO V POLETJE

 

 

 

V Regijski razvojni agenciji ROD že vrsto let povezujemo osnovnošolce z lokalnim podjetništvom in na ta način mladim dajemo ideje pri izbiri poklicev. Nove ideje se snujejo tudi med člani LAS Vipavska dolina, marsikdo pa si je med nabor idej za lepo preživet konec tedna uvrstil tudi obisk festivala Okusi Vipavske. Kot nova članica EURADE pa bo RRA ROD ob mreženju z drugimi razvojnimi agencijami iz celotne Evrope v naše okolje prinesla nova znanja, izkušnje in kompetence preko izvajanja različnih projektov za teritorialni razvoj.

TEHNIŠKI DNEVI ZA OSNOVNOŠOLCE

V zadnjem času se razmere na trgu dela spreminjajo zelo hitro in nihče ne more zagotoviti, da bodo poklici, ki so iskani danes, iskani tudi čez 5 let. Da bi mladi čim bolj spoznali kaj jim trg dela v lokalnem okolju ponuja, smo tudi v tem letu na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina za osnovnošolce iz občine Ajdovščina organizirali tehniške dneve. Učence nekaterih šol smo že, nekatere pa še bomo popeljali po podjetjih, kjer pobližje spoznajo njihovo delovanje in poklice, ki jih zaposlujejo.

V letošnjem šolskem letu smo že organizirali tehniške dneve za OŠ Šturje, OŠ Col in OŠ Otlica. Konec meseca pa načrtujemo še obisk za OŠ Dobravlje. Izvedbi tehniških dnevov so se tako pridružila podjetja: INCOM d.o.o., EUROPRINT d.o.o., INTBAS d.o.o., BIA SEPARATIONS d.o.o., C-Astral d.o.o., Metal design d.o.o., VRC d.o.o., Excel international d.o.o. ter FPM d.o.o..

Zahvaljujemo se vsem osnovnim šolam, ki so nam zaupale organizacijo in vodenje tehniških dni in prav tako podjetnikom in podjetjem, ki so nas sprejeli na oglede. Glede na širok nabor informacij, s katerim se učenci seznanijo pri posameznem podjetju, lahko z gotovostjo trdimo, da tovrstne aktivnosti prenekateremu učencu pomagajo pri izbiri poklica.

10. REDNA SEJA SKUPŠČINE LAS VIPAVSKA DOLINA

V sredo, 15.6.2022, je na Planini nad Ajdovščino potekala že 10. redna seja Skupščine LAS Vipavska dolina, ki se jo je udeležilo več kot 30 aktivnih članov.

Na skupščini je bilo predstavljenih in potrjenih kar nekaj pomembnih dokumentov in sicer Poročilo o delu LAS Vipavska dolina v letu 2021 in Plan dela LAS Vipavska dolina za leto 2022, predsednik nadzornega odbora pa je predstavil tudi poročilo dela nadzornega odbora LAS Vipavska dolina za leto 2021. Predstavili smo časovnico dogodkov za pripravo Strategije lokalnega razvoja za naslednje programsko obdobje in pozvali člane k sodelovanju in snovanju novih idej. Pogovorili smo se tudi o razpoložljivih sredstvih ter pregledali stanje projektov, ki so jih upravičenci pridobili preko objavljenih javnih pozivov LAS Vipavska dolina.

Ob zaključku smo si ogledali vinsko klet Guerila, kor primer dobre prakse biodinaminčnega vinogradništva. Predstavnik vinske kleti Guerila je namreč tudi član LAS Vipavska dolina, ki deluje v več biodinamičnih društvih.

OKUSI VIPAVSKE PO DVOLETNEM PREMORU ZNOVA NAVDUŠILI

14. festival Okusi Vipavske, ki smo ga 5. in 6. junija organizirali v sodelovanju z vipavskimi vinarji in je predstavljal vrhunec letošnjega istoimenskega kulinaričnega meseca, si je znova prislužil pohvale in pozitivne odzive številnih obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Še posebej odmeven je bil dogodek Okusi Vipavske business, ki je bil v ponedeljek, 6. junija, namenjen poslovni javnosti, saj ga je obiskalo več kot 300 gostov.

Tudi tokrat je čudoviti ambient dvorca Zemono v nedeljo, 5. junija, gostil več kot 40 vinarjev, ki so obiskovalcem ponudili več kot 150 različnih vrhunskih vipavskih vin. V vstopnino so bile vključene tudi štiri jedi, ki jih je tega dne pripravljal z Michelinovo zvezdico nagrajeni chef Tomaž Kavčič z ekipo Gostilne pri Lojzetu.

Dogajanje je z delavnico z naslovom »Posebnosti zelena« popestril prof. dr. Guillaume Antalick s Fakultete za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Širši javnosti je namreč predstavil značilnosti oziroma tipičnosti vin iz sorte zelen. Oba festivalska dneva je bilo sicer mogoče obiskati tudi Vipavsko tržnico, kjer so se s svojimi pridelki predstavili ponudniki kakovostne hrane iz Vipavske doline.

Ponedeljkovo dogajanje je bilo zaprto za širšo javnost ter usmerjeno v B2B sestanke in srečanja med vinarji in njihovimi potencialnimi kupci. Dogodek so obiskali tudi člani Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije ter Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije. Sicer pa so v ponedeljek na Zemonu organizirali tudi okroglo mizo z naslovom »Kadri – uspešne zgodbe reševanja izziva v turizmu«.

Za razvajanje brbončic na ponedeljkovem dogajanju Okusi Vipavske business so poskrbeli Gostilna Termika, Penzion Sinji vrh, Restavracija Grad Kromberk, Gostilna picerija Anja ter Gostilna in vinoteka Faladur, eden glavnih zvezdnikov pa je bil brez dvoma Bruno, aktualni zmagovalec priljubljenega kuharskega šova Masterchef Slovenija.

V BRUSELJ PO NOVA ZNANJA IN NOVE PROJEKTNE PARTNERJE

Med 6. in 9. junijem 2022 se je ekipa Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina mudila v Bruslju na letni konferenci AGORADA in na seji Evropskega odbora regij.

AGORADA je letna konferenca, ki jo od leta 1992 organizira EURADA, Evropsko združenje razvojnih agencij. Letno srečanje strokovnjakov za regionalni razvoj vzpostavlja in vzdržuje mrežo regionalnih razvojnih agencij širom Evrope. Na letošnji konferenci smo obiskali »Charleroi«, ki se je po propadu velike proizvodne multinacionalke srečalo z izzivom velike stopnje brezposelnosti. Lokalni deležniki so v velikopotezni načrt ponovnega zagona regije med drugim vključili razvoj inkubatorja in stanovanjske soseske ob robu naselij. Kot ključna akterja razvoja celotnega območja in gonilno silo razvoja v regiji so nam predstavili »Strateški odbor za regionalni razvoj« in »Svet županov«. Obe delovni telesi sestavlja manjše število predstavnikov z različnih področij, kar omogoča, da sta telesi učinkovitejši pri sprejemanju odločitev in realizaciji zastavljenih planov.

Na sami konferenci smo se med drugim udeležili tudi razprave o regionalnem razvoju na evropski ravni. Do najvišje stopnje razvoja je prišlo v tistih regijah, ki so posebno pozornost namenile prerazporeditvi resursov in vključevanju vseh družbenih skupin.

Inovativnost in internacionalizacija se izkazujeta kot ključna dejavnika za zagotavljanje poslovne rasti. Razvojne agencije na svojih območjih gradijo ekosistemski pristop, ki zagotavlja podporne storitve tako domačim podjetnikom kot tudi zunanjim investitorjem. Nadvse pomembna pri regionalnem razvoju je vpetost v globalne vrednostne verige, kar olajša sodelovanje s podjetji iz drugih regij. Internacionalizacija ekosistemov je prednostna naloga najnaprednejših razvojnih agencij v Evropi.

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je kot nova polnopravna članica združenja EURADA na letošnji konferenci prvič sodelovala s predstavitvijo našega območja. S priključitvijo želimo naše delo in mrežo partnerjev razširiti in obogatiti z enako mislečimi razvojnimi agencijami iz Evrope, ki si želijo izmenjave znanj, izkušenj in kompetenc preko izvajanja različnih projektov za teritorialni razvoj. Priložnosti vidimo na področju prilagajanja podnebnih sprememb, digitalizaciji storitev za občane in internacionalizaciji, kot nadaljevanje in nadgradnja že začetih aktivnosti na teh področjih. Glede na ne preveč spodbudne napovedi o nizki stopnji financiranja zahodne Slovenije preko kohezijskih skladov in manko regionalnega formalnega povezovanja, smo ocenili, da je iskanje priložnosti na ravni EU ključnega pomena za nadaljnji prodorni razvoj naše regije.

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.