info.ROD-6-USTVARJALNI ZAČETKI

 

 

 

Tudi v letošnjem letu na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina nadaljujemo z izvajanjem pobude MyMachine v okviru katere si naši najmlajši zamislijo in narišejo svoje sanjske stroje. Prvo partnersko srečanje projekta za vzpostavitev Evropske sladoledne ceste je potekalo v začetku junija v Berlinu. LAS Vipavska dolina s koncem junija zaključuje še zadnje aktivnosti triletnega projekta sodelovanja lokalnih akcijskih skupin »Kolesarska veriga na podeželju«. Podjetniki pa ste vabljeni na konferenco SEEMEET 2023, ki bo potekala 25. in 26. oktobra 2023 s poudarkom na zelenem in digitalnem.

NAJMLAJŠI ŽE DELAJO PRVE KORAKE V SVET PODJETNIŠTVA

Tudi v letošnjem letu na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina nadaljujemo z izvajanjem pobude MyMachine v okviru katere si najmlajši zamislijo in narišejo svoje sanjske stroje. Gre za pobudo in intelektualno lastnino fundacije MyMachine s sedežem v Kortrijku v Belgiji, ki jo izvajajo že od leta 2008, v Sloveniji pa smo se ji pridružili v začetku leta 2014.

Namen iniciative je spodbujanje ustvarjalnosti v izobraževanju, in sicer tako, da se preko povezovanja vseh stopenj izobraževanja in industrije omogoča uresničitev idej otrok – izdelava njihovih sanjskih strojev. Pobuda ponuja rešitev za vse tiste otroke, ki imajo nešteto idej, vendar običajno ostanejo neuresničene. Projekt omogoča, da ideje mladih izumiteljev (vrtčevskih ali osnovnošolskih otrok) postanejo resničnost.

Letos so se pobudi na našem območju pridružili učenci iz OŠ Dobravlje: podružničnih šol Vrtovin, Skrilje in Vipavski Križ, učenci OŠ Draga Bajca Vipava, OŠ Otlica, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina – PŠ Lokavec in Otroški vrtec Ajdovščina – enota Ob Hublju.

V prvi fazi so učenci predstavili svoje ideje predstavnikom »Garaže« in Učnega izdelovalnega laboratorija iz Nove Gorice, v okviru katerih bodo dijaki pod mentorstvom poskušali nekaj sanjskih strojev, v sodelovanju z malimi inovatorji, tudi izdelati.

Naj spomnimo, da so v preteklem letu  učenci z našega območja že sodelovali v pobudi My Machine. Vse njihove slike sanjskih strojev so bile s strani učiteljic vnesene na portal My Machine, izbrane pa so bile s strani študentov s celega sveta tudi realizirane v obliki prototipov. Katere ideje so bile realizirane si lahko ogledate tukaj. 

Pobuda je na šolah in v vrtcih dobro sprejeta, saj spodbuja ustvarjalnost pri naših najmlajših, ki s tem že delajo prve korake v svet podjetništva. V septembru bomo na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina pripravili razstavo vseh sanjskih strojev in predstavitev izdelanih prototipov sanjskih strojev, takrat pa vljudno vabljeni na ogled.

PRVO SREČANJE SNOVALCEV EVROPSKE SLADOLEDNE CESTE V BERLINU

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je ena od 14 partnerskih organizacij, Slovenija pa ena od 12 evropskih držav, ki bodo vključene v novo Evropsko sladoledno cesto. Mednarodni projekt GELATOn the road, ki bo cesto vzpostavil, se je začel z letošnjim aprilom in bo trajal tri leta. Prvo srečanje partnerjev je potekalo od 5. do 7. junija v Berlinu na sedežu Centralnega združenja nemških obrtnikov. V vlogi gostitelja je bil projektni partner Uniteis e.V., ki predstavlja združenje italijanskih obrtniških sladoledarjev v Nemčiji in pod svojim okriljem združuje 1000 članov, ki skupaj zastopajo 2200 ponudnikov po celotni Nemčiji.

Predstavniki vodilnega partnerja Longarone Fiere Dolomiti iz Italije so na srečanju povedali naslednje: »Berlin je bil identificiran kot najprimernejša lokacija za začetek projekta, saj je glavno mesto države, ki je ena izmed najuspešnejših držav evropskega gospodarstva in kot tako ponuja odlično povezljivost in dostopnost udeležencem iz različnih držav članic EU. Poleg tega ima Berlin zelo svetovljanski značaj in njegovo večkulturno okolja je idealen kraj za spodbujanje medkulturne izmenjave in razumevanja med udeleženci. Geografska lega mesta Berlin, njegove logistične prednosti in vključujoče vzdušje predstavljajo idealno izhodišče za začetek projekta, katerega glavni cilj je vzpostavitev Evropske sladoledne ceste.«. Na srečanju so partnerji začrtali nadaljnje delo in si postavili terminske plane, ki jih bodo usmerjali pri doseganju zastavljenih ciljev.

ZAKLJUČEK PROJEKTA KOLESARSKA VERIGA NA PODEŽELJU

LAS Vipavska dolina s koncem junija zaključuje še zadnje aktivnosti triletnega projekta sodelovanja  lokalnih akcijskih skupin »Kolesarska veriga na podeželju«. Partnerstvo enajstih lokalnih akcijskih skupin z vseh koncev Slovenije je s tem projektom uspešno kandidiralo na razpisu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za pridobitev sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Na območju LAS Vipavska dolina v vlogi vodilnega partnerja sodeluje Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, k projektu pa je kot investitorka pristopila tudi Občina Ajdovščina, ki je postavila 3 polnilne postaje za električna kolesa in vzpostavila avtomatizirano izposojo koles. Vsaka postaja ima deset zaklepnih mest, električnih koles pa je trenutno 13. Izposoditi si jih je mogoče v Ajdovščini, v Palah ob Mladinskem hotelu, v Lokavcu na Turistični kmetiji pri Rebkovih in v Vipavskem Križu. Polnilne postaje vključno s programsko aplikacijo, ki omogoča avtomatizirano izposojo koles si lahko izposodite vsi, navodila pa dobite na tej povezavi.

Poleg omenjenih aktivnosti pa so bili v projektu izvedeni tudi dogodki za promocijo trajnostne mobilnosti, razna izobraževanja in delavnice, med drugim tudi na temo pridobitve certifikata »kolesarju prijazen ponudnik«. Izdelan je bil tudi promocijski material z izdelanim skupnim logotipom, ki povezuje celoten sistem vključenih lokalnih akcijskih skupin. 

SEEMEET 2023

SEEmeet Slovenia 2023 je mednarodni B2B mrežni dogodek, ki ponuja edinstveno platformo za mreženje podjetij v različnih sektorjih. Dogodek kot skupni projekt organizirajo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Agencija SPIRIT Slovenija, Razvojni center Novo mesto in Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor.

Namen dogodka je pomagati podjetjem pri širitvi poslovanja na domačem in mednarodnem trgu z organizacijo vnaprej dogovorjenih sestankov med predstavniki podjetij, ki bodo na hiter in učinkovit način identificirali skupne interese za nadaljnje sodelovanje. Celoten dogodek bo na novo definiral način povezovanja in sodelovanja z vodilnimi v posamezni industriji.

Tudi letos Regijska razvojna agencija ROD sodeluje na dogodku kot ambasador za našo regijo. Osrednja tema prihajajoče konference, ki bo potekala 25. in 26. oktobra 2023 je ZELENO in DIGITALNO, ne glede na prednostno temo pa so dobrodošla tudi podjetja z vseh ostalih področij. Več informacij dobite tukaj.

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.