info.ROD-7

PRENOSI ZNANJA

 

 

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina aktivno sodeluje pri ukrepih zmanjševanja ogljičnega odtisa v naši regiji. Od začetka julija je na območju LAS Vipavska dolina pričel z izvajanjem nov projekt LAS Medgeneracijski prenos znanja, skupaj s partnerjema Občino Vipava in Ajdovščina z namenom prenosa tradicionalnih znanj na nove generacije. Širši javnosti pa so bile predstavljene tudi aktivnosti projekta sodelovanja Tržna znamka Vipavska dolina, ki sovpadajo s sočnimi pridelki letošnjega poletja, ki jih lahko kupite preko spletne platforme Tržnica na borjaču.

EIC GHG – EVROPSKI SVET ZA INOVACIJE: PROGRAM ZA TOPLOGREDNE PLINE

Evropski svet za inovacije, ki deluje v okviru Evropske komisije, je v torek, 21. junija 2022, gostil otvoritveni (kick-off) dogodek programa EIC GHG (Evropski svet za inovacije: Program za toplogredne pline), namenjenega ocenjevanju, sledenju in učinkovitemu zmanjševanju ogljičnega odtisa za zagotovitev ogljične nevtralnosti. Poleg Goriške regije sta bili k soustvarjanju rešitev z najboljšimi evropskimi malimi in srednjimi podjetji povabljeni še dve regiji, in sicer finska regija Helsinki-Uusimaa in nemška regija Sachsen-Anhalt.

Goriško regijo sta na dogodku zastopali Regijska razvojna agencija ROD in Občina Ajdovščina. Po uvodnem nagovoru župana Tadeja Beočanina, ki je poudaril pomen trajnostnega razvoja v občini in širši regiji in pomen številnih projektov občine Ajdovščina, ki pripomorejo k skupnemu doseganju ogljične nevtralnosti, sta problematiko naslovila tudi Klavdija Česnik iz RRA ROD in Luka Jejčič, direktor ajdovske komunalno stanovanjske družbe.

Po uvodnem srečanju na otvoritvenem dogodku bodo regije v sodelovanju z malimi in srednje velikimi podjetji nadaljevale pot soustvarjanja in reševanja okoljskih izzivov, ki se bo zaključila s predstavitvijo dosežkov med vrhom EIC konec letošnjega leta.

MEDGENERACIJSKI PRENOS ZNANJA

Z začetkom meseca julija je LAS Vipavska dolina pričela z izvajanjem novega projekta, kjer Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina sodeluje kot vodilni partner skupaj s partnerjema občinama Vipava in Ajdovščina.

Projekt LAS »Medgeneracijski prenos znanja« je nastal na podlagi pristopa »od spodaj navzgor« in sicer bo v obnovljenih oziroma ustrezno opremljenih javnih prostorih v Vipavi in Ajdovščini omogočeno trajnostno izvajanje vsebin medgeneracijskega prenosa znanja, socialnega vključevanja ter opolnomočenja različnih ciljnih skupin, tudi mladih, ki se odločajo o izbiri svoje poklicne poti. Namen projekta je prenos tradicionalnih znanj in spretnosti mojstrov na nove generacije.

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina bo v okviru dogodka »InCastra« v mesecu septembru 2022 v Ajdovščini oblikovala podjetniško kuliso, v katerih bo osnovnošolcem zaključnih razredov  s celotnega območja LAS ponujena možnost, da s pomočjo didaktičnih iger spoznajo različne poklice in pridobijo uporabna znanja, veščine in spretnosti.

V okviru projekta bo Občina Vipava medgeneracijske vsebine dopolnila z naložbo v rekonstrukcijo dela objekta v Vipavi ter nabavila opremo, s katero bo uredil prostore. Medgeneracijsko središče Vipava bo tako nudilo prostor za društvena dogajanja in za izvedbo vsebinsko različnih aktivnosti za zdravo in aktivno življenje za vse generacije, s poudarkom na medgeneracijskem srečevanju in izmenjavi znanj, posledično tudi na ohranjanju običajev in navad ter znanj in veščin.

Občina Ajdovščina pa bo v okviru projekta opremila stavbo v središču Ajdovščine in vzpostavila nov kreativni center za prenos in izmenjavo znanj. Izdelana bo analiza stanja in potreb medgeneracijskega prenosa znanja, na osnovi katere bo potekala zasnova in vzpostavitev programa medgeneracijskega povezovanja ter posledično razvoj in izvedba programa za spodbujanje kreativnosti.

Skupna vrednost projekta LAS znaša kar 356.361,32€, znesek nepovratnih sredstev za projekt, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj pa znaša 224.844,26€. Projekt LAS se bo izvajal leto dni, saj se njegovo izvajanje zaključi konec junija prihodnje leto.

TRŽNA ZNAMKA VIPAVSKA DOLINA

Na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina nas je obiskal novinar Val-a 202 Boris Žgajnar z namenom predstavitve aktivnosti projekta sodelovanja Tržna znamka Vipavska dolina. Projekt sodelovanja izvajamo od avgusta 2021 v partnerstvu z LAS V objemu sonca in je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Prostor znamke Vipavska dolina zajema zaokroženo območje vseh šestih občin, ki si v upravnem smislu delijo Vipavsko dolino: Občina Ajdovščina, Mestna občina Nova Gorica, Občina Miren-Kostanjevica, Občina Renče-Vogrsko, Občina Šempeter-Vrtojba in Občina Vipava. Razlog za pripravo operacije sodelovanja je prepoznava nujnosti povezovanja dveh sosednjih LAS, ki pokrivata vsaka svoj del območja krovne znamke prostora, tržne znamke Vipavska dolina.

Vipavsko dolino kot prostor ujet med alpski, kraški in mediteranski svet, seveda verjetno najbolj poznamo po številnih vinskih sortah, tudi po sadju, zdajle je denimo čas marelic in breskev … Je pa Vipavska dolina še veliko več kot to.

Prispevek o tem, kaj smo v projektu že izvedli in kaj še bomo, lahko poslušate na tej povezavi.

SUŠA TERJALA SVOJ DAVEK

Tržnica na borjaču omogoča nakup sveže, lokalno pridelane hrane neposredno od domačih pridelovalcev. Zagotavlja enostaven, hiter in zanesljiv nakup zdrave hrane znanega izvora in s tem podpira lokalno pridelavo.

Sušo trpimo ljudje, živali, poljščine, sadno drevje, divja narava, šele ko začne primanjkovati vodnih virov ugotovimo, kakšno je njihovo bogastvo. Planet kliče po spremembah našega načina življenja. Drobec v mozaik lahko prispevamo tudi mi. Skušajmo ravnati trajnostno, kupujmo in jejmo lokalno. V novičniku si lahko vsakokrat ogledate predstavljene kmetije, v julijskem je to Edinstvena domačija na razglednem ganku Vipavske doline, recepte iz lokalnih dobrot, kjer dobite tudi idejo za pripravo slastne Rabarbarine pite z albuminsko ovčje-kozjo skuto in ovčjim jogurtom ter nakupujete na prenovljeni Ajdovski tržnici, kjer vas vsak torek, četrtek in soboto čakajo izbrani ponudniki.

Spletna platforma Tržnica na borjaču nudi informacije tudi za ponudnike, kjer so redno objavljeni aktualni razpisi in subvencije za pomoč v kmetijstvu. Mesečni novičnik si lahko ponudniki pogledate na tej povezavi.

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.