info.ROD-8-AKTIVNO POLETJE

 

 

 

V Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina tudi med poletjem ne počivamo. V začetku avgusta smo sprejeli delegacijo iz agencije SPIRIT in jih popeljali po podjetjih. Na področju kmetijstva smo podpisali pogodbo za sodelovanje v projektu BEE2GETHER, na področju kulture pa smo v okviru projekta GEALTOn the ROAD začeli z iskanjem informacij o razvoju obrtniške proizvodnje sladoleda v Sloveniji.

OBISK DELEGACIJE SPIRIT V GORIŠKI REGIJI

V začetku avgusta se je v Goriški regiji na delovnem obisku mudil v.d. direktorja SPIRIT Slovenija, javna agencija Rok Capl s sodelavci. Delegaciji smo imeli priložnost predstaviti program SPOT Svetovanje Goriška in ključne projekte v regiji, ki bodo prispevali k trajnostni gospodarski rasti. Srečali smo se tudi s perspektivnimi podjetji, ki delujejo na Goriškem. Obiskali smo podjetja Editor, Led lux, Arctur in Metaldesign, ki so z udeleženci obiska izmenjali informacije in dragocene izkušnje. Dobro sodelovanje z državnimi institucijami je za našo regijo in gospodarstvo ključnega pomena.

Nacionalni sistem SPOT, Slovenska poslovna točka, ponuja celovit sistem podpornih in brezplačnih storitev države za poslovne subjekte. Pod enotno znamko SPOT so združene institucije, ki nudijo pomoč, informiranje in svetovanje podjetjem in poslovnim subjektom. SPOT Svetovanje Goriška predstavlja podporno okolje v Goriški Statistični regiji. Sestavlja ga sedem partnerjev iz celotne Goriške regije. Poleg Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina še: RRA Severne Primorske d.o.o. Nova Gorica, Posoški razvojni center, Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija d.o.o. Idrija, Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina, ki v okviru projekta podjetjem nudijo podporo od ustanovitve do nadaljnje rasti. Vodilni partner konzorcija je Primorski tehnološki park, ki nudi podporo start-up in scale-up podjetjem.

PROJEKT BEE2GETHER BO PODPORA ČEBELARJEM

Kapitalizacijski projekt BEE2GETHER je bil vzpostavljen z namenom razširitve in nadgradnje svojega predhodnika na območje Vipavske doline. Projekt nadgrajuje izkušnje tako slovenskih kot tudi italijanskih partnerjev, nadaljeval pa se bo z razvijanjem inovativnega modela upravljanja panjev, ki temelji na spremljanju čebel in njihovega delovanja. Spremljanje čebel bo potekalo preko sodobnih in trajnostnih tehnologij, ki so bile razvite tekom prvega projekta: elektronskih panjev. Z zbiranjem natančnih podatkov o zdravstvenem stanju čebel ter o morebitni prisotnosti težkih kovin in drugih onesnaževal lahko elektronski panji identificirajo morebitne prisotne težave. Posledično se na tak način omejujejo ali zmanjšujejo nevarnosti za ohranjanje biotske raznovrstnosti.

V projektu BEE2GETHER bomo sodelovali kot partner, saj v okviru regionalnega razvoja v Severnoprimorski (Goriški) razvojni regiji, pokrivamo »zeleno« področje. Sodelovali bomo tudi pri izvajanju delavnic in izobraževanj za čebelarje ter komunicirali z lokalnim okoljem in vključenimi deležniki. Italijanski partnerji pa bodo zavezani k prenosu dobrih praks in znanja na naše območje ter usposobiti čebelarje za ravnanje z opremo za uporabo elektronskih panjev.

V partnerstvu je povezanih pet partnerjev. Vodilni partner je italijanska Agencija Dežele Veneto za inovacije v primarnem sektorju – Veneto Agricoltura, sodelujejo pa še tehnološki park Polo Tecnologico Alto Adriatico Andrea Galvani ter trije slovenski: poleg Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina še Nacionalni inštitut za biologijo in Kmetijski inštitut Slovenije. Na našem območju kot pridružena partnerja sodelujeta še dve izobraževalni organizaciji in sicer Osnovna šola Dobravlje in Šolski center Nova Gorica, Biotehniška smer. Skupna vrednost projekta znaša 722,203.13 €, od tega je predvideno sofinanciranje s strani Programa Slovenija-Italija 2021-2027 v vrednosti 577,762.50 €. Projekt se bo začel izvajati prav kmalu in sicer s prvim septembrom 2023.

ZAČETEK TLAKOVANJA NOVE EVROPSKE SLADOLEDNE CESTE

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je vključena v projekt GELATOn the ROAD, ki vzpostavlja prvo evropsko sladoledno cesto. Glavni cilj projekta je promocija visokokakovostnega obrtniškega sladoleda, uporabe inovativnih in trajnostnih proizvodnih tehnologij in metod ter kulturnega turizma. Cesta bo obiskovalcem ponujala zanimivo izkušnjo, kjer bodo spoznavali lokalne tradicije obrtniškega sladoleda, odkrivali skrivnosti različnih lokalnih receptov in uživali v pristnih zamrznjenih dobrotah.

V prvih korakih so bili vzpostavljeni komunikacijski kanali (GELATOn the ROAD: Facebook, Instagram in LinkedIN) preko katerih bo javnost obveščena o vseh trenutnih aktivnostih projekta tudi na območju Slovenije (Vipavske doline). V kratkem bo objavljena tudi spletna stran. V poletnih mesecih smo se med drugim poglobili v raziskovanje zgodovine proizvodnje sladoleda na naših tleh. Zanimive informacije in gradivo, ki ga pridobivamo s pomočjo muzejev in drugih institucij, ki se ukvarjajo s prehransko dediščino, bodo predstavljene v okviru potujočega (»pop-up«) muzeja. Slednji bo skupaj s kuharskimi oddajami, usposabljanji in drugimi promocijskimi dogodki, katerih namen bo obiskovalce še bolje seznaniti s svetom domačega sladoleda, organiziran tekom naslednjih treh let. Za konec pa še to: v knjigi Jedi na Goriškem avtorice Slavice Plahuta iz leta 2005 je med drugim objavljen preprost star recept za pripravo sladoleda iz 1 L mleka, 6 rumenjakov, 30 dag sladkorja in vanilje: »rumenjake in sladkor dobro zmešamo, dodamo mleko in vaniljo, spet dobro premešamo, damo na led in mešamo da se strdi.« Preprost recept za domač sladoled, s katerim se boste lahko v teh vročih dneh tudi ohladili.

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.