info.ROD-9-OTROŠKA RADOVEDNOST

 

 

 

Na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina spodbujamo podjetniške korake že od malih nog. V okviru pobude My Machine so najmlajši s svojo otroško kreativnostjo narisali sanjske stroje, dijaki in študentje pa so izbrane tudi ustvarili. Dogodek Mladi in Castra pomaga devetošolcem na kreativen način s pomočjo postavljenih kulis in reševanjem različnih izzivov izbrati primerni poklic. Prvi koraki se začenjajo tudi na pridobljenem projektu, ki cilja na spodbujanje razvoja kolesarskega turizma.

SANJSKI STROJI MLADIH INOVATORJEV

Že drugo leto zapored na območju občin Ajdovščina in Vipava na našo pobudo otroke postavimo v vlogo inovatorjev. V okviru pobude »My Machine« srednješolci ustvarjajo sanjske stroje, ki si jih zamislijo in narišejo otroci iz vrtcev in osnovnih šol. V treh korakih tako povezujemo celoten izobraževalni sistem: od otrok v vrtcih in osnovnih šolah do dijakov in študentov. S tem damo otrokom prostor, da izrazijo svoje ideje. Na ta način delamo prve korake na poti h kreativnosti in inovativnosti.

V okviru pobude »My Machine« so v letošnjem letu sodelovali predšolski otroci ter učenci od prvega do četrtega razreda OŠ Otlica, učenci od prvega do četrtega razreda PŠ Vrtovin (OŠ Dobravlje), učenci tretjega razreda PŠ Skrilje (OŠ Dobravlje), učenci tretjega in četrtega razreda PŠ Vipavski Križ (OŠ Dobravlje), učenci prve triade OŠ Draga Bajca Vipava, učenci prvega razreda PŠ Lokavec (OŠ Danila Lokarja Ajdovščina) ter skupina predšolskih otrok iz skupine Češnje, enote Ob Hublju Otroškega vrtca Ajdovščina. Skupaj so narisali kar 134 sanjskih strojev.

V četrtek, 21.9.2023, je v prostorih OOZ Ajdovščina potekalo odprtje razstave vseh risb sanjskih strojev in prototipov, ki so jih dijaki izdelali v okviru mentorskega programa Garaža in Učnega izdelovalnega laboratorija Nova Gorica  – ŠC Nova Gorica. Razstavo sta odprla dr. Matej Kovačič, koordinator »My Machine« Slovenija z Instituta »Jožef Stefan« iz Ljubljane in direktorica RRA ROD. V okviru odprtja razstave je bila izvedena tudi delavnica kemijskih poskusov z naslovom “Ko kemija sreča elektroniko”, ki so jo otroci z zanimanjem spremljali. Razstava bo na ogled vse do konca meseca novembra, zato vabljeni na ogled sanjskih strojev.

LETOS NA DOGODKU MLADI IN CASTRA PREDSTAVLJENIH KAR 20 POKLICEV

Že tretje leto zapored odpiramo vrata devetošolcem na dogodku Mladi in Castra, ki letos poteka od 25. pa vse do 29. septembra. Glavni namen delavnic je spoznavanje poklicev ter spodbujanje kreativnosti in podjetnosti med mladimi, cilj celotnega dogajanja je mladim pomagati pri odločitvi o izbiri poklica. Učenci devetih razredov iz vseh šestih osnovnih šol na našem območju spoznavajo in se preizkušajo v različnih poklicih, spoznavajo različna področja dela ter ajdovsko gospodarstvo in gospodarstvenike. Ni pomembno namreč le, da o poklicih govorimo, te morajo otroci izkusiti.

Dogodek letos poteka na celotnem območju Ajdovščine. Eno od prizorišč dogajanja je v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina, kjer imajo učenci možnost spoznati področja mehatronike, strojništva, elektrotehnike in računalništva, lesarstva, živilstva in novinarstva. V prostorih Ljudske univerze Ajdovščina potekajo predstavitve poklicev zdravstvene nege, projektnega vodenja in gradbeništva, v prostorih Garaže pa predstavitev izdelave paletnega pohištva, hidrotehnike in agronomije. Poklici arhitekta in urbanista, geodeta in arborista se predstavljajo na terenu.

Proces celotnega dogodka je zastavljen tako, da nas vsak dan v tednu obišče ena izmed šol. V ponedeljek so nas obiskali vsi devetošolci iz Osnovne šole Danila Lokarja iz Ajdovščine, v torek iz Osnovne šole Dobravlje, v sredo iz Osnovne šole Šturje, v četrtek iz Osnovne šole Draga Bajca Vipava, v petek pa so se nam pridružili devetošolci iz Osnovne šole Col in Osnovne šole Otlica.

PROJEKT INTERBIKE III – SPODBUJANJE RAZVOJA TURIZMA

V Regijski razvojni agencija ROD Ajdovščina smo preko programa Interreg VI-A Italija – Slovenija 2021-2027 pridobili sredstva za izvajanje projekta z akronimom INTER BIKE III, ki predstavlja smiselno nadgradnjo preteklih projektov INTER BIKE in INTER BIKE II, s ciljem spodbujanja razvoja kolesarskega turizma. Pri tokratnem projektu z naslovom »Navezave zalednih kolesarskih povezav na poti Adriabike in Adrioncycletour« bomo v vlogi vodilnega partnerja sodelovali s še petimi projektnimi partnerji z obeh strani meje. Pri projektu sodelujeta poleg RRA ROD še dva slovenska partnerja (Regionalni razvojni center Koper in Občina Ilirska Bistrica) in trije italijanski partnerji (VEGAL-razvojna agencija Vzhodne Benečije, potovalna agencija CAORLE.IT in konzorcijsko podjetje LAS Torre Natisone). Kot pridruženi partner sta vključeni še Občina Izola in Avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina – Centralna direkcija za infrastrukturo in ozemlje.

Glavni cilj projekta INTER BIKE III je spodbujati razvoj kolesarskega turizma kot oblike trajnostnega gospodarskega razvoja na čezmejnem območju vzdolž kolesarskih povezav Kranjska Gora-Ravenna poimenovana »Adriabike«, Robič-Jelšane oziroma D7 in italijanska »Pedemontana e del Collio« (v prostem prevodu »Piemont in Brda«) s kratico  FVG3. Z izboljšanjem dostopa do znamenitosti ob teh poteh ter z nadgradnjo kolesarske infrastrukture bomo povečali prepoznavnost čezmejnega območja kot uspešne turistične destinacije. S tem se bo povečal tudi obisk našega območja ter zanimanje za to vejo turizma.

RRA ROD bo v sklopu projekta nadgradila platformo www.bike-alpeadria.eu, da bo ustrezala sodobnemu kolesarju, poleg tega bodo v platformo dodane tudi nove kolesarske trase. Kolesarji pa se bodo lahko posluževali tudi nove turistične povezave oblikovane po sistemu kolo + kombi na trasi Ajdovščina – Čedad – Ajdovščina.

Predvidena skupna vrednost projekta je 749,579.19 €, od tega predvideno sofinanciranje s strani evropskega sklada znaša 599,663.35 €. Z izvajanjem projekta pričnemo v oktobru.

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.