Na regijsko tekmovanje POPRI gre kar šest naših ekip

 

 

 

Letos se je na tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo – POPRI prijavilo več kot 475  mladih s 169  podjetniškimi idejami iz cele Slovenije. Strokovna komisija je imela težko in zahtevno delo. Mentorici na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina zato z velikim veseljem sporočata, da se je na regijsko tekmovanje med 12 polfinalistov v posamezni starostni kategoriji uspelo uvrstiti šestim našim ekipam. Pet iz osnovnih šol Dobravlje, Danila Lokarja Ajdovščina, Šturje in Draga Bajca Vipava ter ekipa iz Škofijske gimnazije Vipava.

Tekmovanje se naslednji teden nadaljuje s pet minutnimi predstavitvami poslovnih modelov pred strokovno komisijo. V kategoriji osnovnošolci se bodo predstavile ekipe: Španza, Vlak pobega, MGS čevlji, Računko in 4hanger. V kategoriji dijakov pa ekipa GaserJuice. Prve tri ekipe iz vsake kategorije se uvrstijo na državno tekmovanje, ki bo potekalo 4.4.2023 v Novi Gorici. Osnovnošolci iz našega območja so izjemno uspešni na tem tekmovanju. Želimo si, da bi se jim tudi letos uspelo uvrstiti naprej ter da bi jim ob bok stopili tudi dijaki.

Osnovnošolci in dijaki so v okviru podjetniškega krožka med letom pripravljali 11 poslovnih modelov za oddajo na vseslovensko podjetniško tekmovanje POPRI 2023, ki letos poteka že 20 leto. V tem okviru so proučili potrebe in želje kupcev, definirali kupce ter na podlagi tega razvili uporabne izdelke in storitve. Za to, da bi le-te lahko uspešno prodali so razmišljali in v poslovni model vključili tudi na kakšen način in kje bodo svoje izdelke prodajali ter skrbno načrtovali oglaševanje svojega izdelka ali storitve. Poleg tega pa so morali razmišljati o finančni vzdržnosti svojega projekta ter razviti prototip s pomočjo katerega bodo svoj izdelek ali storitev lažje predstavili komisiji tekmovanja. Da bi lahko razvili dober produkt so morali učenci in dijaki govoriti s številnimi potencialnimi kupci in strokovnjaki iz stroke, ki so jim lahko podali dragocene informacije.