Nagrada za spodbujanje podjetništva gre v Ajdovščino

Od 19. do 21. oktobra je v estonskem Talinu potekala mednarodna konferenca »Go Global Awards« (nagrada »postanite globalni«). Dogodek je bil namenjen najbolj inovativnim svetovnim proizvajalcem, predelovalcem in izvoznikom izdelkov in storitev, predstavnikom vladnih organov, trgovinskih združenj, podjetij tveganega kapitala in finančnih institucij iz območja Evrope, Anglije, ZDA in bližnjega vzhoda.

Gostiteljica država Estonija je najuspešnejša država na področju digitalizacije javne uprave. Je ena prvih, ki je uvedla digitalno identiteto in je država z največ zagonskih podjetij na prebivalca v EU. RRA ROD se je konference v estonski prestolnici udeležila na povabilo organizacijskega odbora Go Global Award – International trade council in države gostiteljice.

Ekipa RRA ROD je bila aktivno udeležena v različnih delih konference. Skupaj z razpravljavci iz različnih evropskih držav smo sodelovali na panelu z naslovom »Doing business in Europe« (»poslovati v Evropi«). V razpravi smo predstavili program Upravljanje regionalnih investicijskih priložnosti Slovenije, katerega vodimo za našo regijo. Izpostavili smo program Invest in Ajdovščina, kot primer dobre prakse za spodbujanje investicij in razvoj gospodarstva na lokalni ravni in pomembnost strateškega sodelovanje med razvojno agencijo, občino in nacionalno ravnjo za razvoj podjetništva.

Kot žiranti smo sodelovali v ocenjevalni komisiji START-UP-ov (mlada podjetja). Na B2B sestankih (»business to business« sestanki) pa smo iskali priložnosti za skupna sodelovanja tako na področju investicij kot na področju novih razvojnih projektov.

Vse aktivnosti smo več kot uspešno zaključili. Saj nam je na gala zaključku konference komisija mednarodnega združenja Go Global Award v kategoriji spodbujanja podjetništva podelila nagrado Entrepreneurship Enablement Award for 2022. V mednarodni konkurenci sorodnih institucij je komisijo prepričal Program za spodbujanje gospodarstva in podjetništva, ki ga skupaj z Občino Ajdovščina pripravljamo in izvajamo v zadnjih letih. To je v roku enega leta že drugo mednarodno priznanje za opravljeno delo in potrditev uspešnega sodelovanja na lokalni ravni.

Nagrado je v domače mesto prinesla direktorica RRA RDO, Brigita Habjan Štolfa in ob tem poudarila, »da je ob robu vseh naštetih aktivnosti ključnega pomena vključitev agencije, občine in regije v mednarodno mrežo enako mislečih, ki se medsebojno podpirajo, delijo ideje, ustvarjajo partnerstva in gradijo na obstoječem znanju in povezavah. Prepričani smo, da bomo na ta način nadaljevali zastavljen razvoj tako lokalnega, regionalnega okolja in kot tudi razvoj razvojne agencije  kot institucije«.