Obisk visoke iraške delegacije

V okviru projekta medsebojnega sodelovanja z iraško provinco Anbar, ki se izvaja v okviru programa Podpora okrevanju in stabilnosti v Iraku prek lokalnega razvoja, ki ga financira Evropska unija (EU), izvaja pa Razvojni program Združenih narodov (UNDP) smo 27. oktobra 2022 na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina gostili  visoke predstavnike iraške delegacije iz province Anbar.

V okviru njihovega študijskega obiska v Sloveniji so se ustavili pri nas, da se seznanijo z razvojem in delovanjem agencije. Ker se projekt osredotoča na spodbujanje razvoja kmetijstva so si želeli predstavitve našega virualnega spletišča – Tržnice na borjaču. Predstavili smo jim vzpostavitev, delovanje, nadgradnjo, vzdrževanje in medsebojno povezovanje, ki je ključno za delovanje virtualne tržnice kmetijskih pridelkov in izdelkov. Poleg tega so spoznali tudi uspešne prakse kmetovalca in proizvajalca z območja Vipavske doline. V tem okviru so si ogledali Domačijo Čilčevi – ekološko kmetijo in sirarno na Pedrovem, kjer so jim predstavili svoje delovanje in v pokušino ponudili njihove izdelke iz ovčjega in kozjega mleka.

Udeležence delegacije iz Iraka je pozdravil in nagovoril tudi župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Na srečanju je poudaril, da je kmetijstvo ena izmed pomembnih panog Vipavske doline in da je ponosen, da po primere dobrih praks k nam prehajajo tudi predstavniki iz tujine. Občina Ajdovščina izdatno podpira delovanje virtualne tržnice, ki omogoča vzpostavitev kratkih dobavnih verig in povezovanje lokalnih politik ter lokalnih pridelovalcev.