ODDANIH 11 POSLOVNIH MODELOV NA PODJETNIŠKO TEKMOVANJE POPRI 2023

 

 

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina že vrsto let z namenom spodbujanja podjetnosti med mladimi vodi podjetniške krožke na osnovnih šolah. V letošnjem letu so se podjetniški krožki izvajali na štirih osnovnih šolah: OŠ Dobravlje, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Šturje in OŠ Draga Bajca Vipava. Poleg tega pa smo prvič krožek izvajali tudi na dveh srednjih šolah, Škofijski gimnaziji Vipava ter na tridnevnem Velikem startup izzivu Severne Primorske, kjer so se nam pridružili še dijaki Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

Osnovnošolci in dijaki so v okviru podjetniškega krožka med letom pripravljali 11 poslovnih modelov za oddajo na vseslovensko podjetniško tekmovanje POPRI 2023, ki letos poteka že 20 leto. V tem okviru so proučili potrebe in želje kupcev, definirali kupce ter na podlagi tega razvili uporabne izdelke in storitve. Za to, da bi le-te lahko uspešno prodali so razmišljali in v poslovni model vključili tudi na kakšen način in kje bodo svoje izdelke prodajali ter skrbno načrtovali oglaševanje svojega izdelka ali storitve. Poleg tega pa so morali razmišljati o finančni vzdržnosti svojega projekta ter razviti prototip s pomočjo katerega bodo svoj izdelek ali storitev lažje predstavili komisiji tekmovanja. Da bi lahko razvili dober produkt so morali učenci in dijaki govoriti s številnimi potencialnimi kupci in strokovnjaki iz stroke, ki so jim lahko podali dragocene informacije.

Osnovnošolci so razvili naslednje izdelke in storitve. 4hanger je obešalnik prilagojen za majhne otroke in invalide. HardRock ice je pripomoček za ljubitelje sladoleda, ki iz globoko zamrznjene banjice enostavno in v trenutku izdolbe sladoledno kepico. Španza je pripomoček namenjen triatloncem, saj rešuje problem hitrih prehodov med menjavo športnih disciplin. Flexi Frame je prilagodljiv okvir za slike. MGS so čevlji za starostnike in omogočajo enostavno sezuvanje in obuvanje. RAČUNKO je didaktična igrača, ki otrokom pomaga pri računanju. Vlak pobega ponuja nepozabno doživetje za otroke in mladostnike na relaciji Ajdovščina – Nova Gorica – Ajdovščina. MojGraf je naprava, ki otrokom omogoča lažje spoznavanje in učenje črk. In Turbo Tiger Turbines sta turbini pritrjeni na vsaki strani sprednjega dela okvirja pri kolesu, ki omogočajo proizvajanje elektrike med vožnjo.

Dijaki pa so razvili naslednje izdelke in storitve: Jotka je kuhinja na kolesih, v kateri se streže tradicionalna vipavska jota, ki predstavlja rešitev za delavce večjih podjetij, kjer je čas odmora za malico kratek in bi si želeli pojesti lokalno jed na žlico; Gaser Juice, ki je zdrava energijska pijača brez kofeina, tavrina in sladkorja z okusom mete in limone. Pijača ne povzroča hiperaktivnosti in ne povzroča drugih stranskih učinkov, ki jih imajo klasične energijske pijače s kofeinom.

S tem Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina skrbi in pomaga pri opolnomočenju učencev in dijakov z veščinami podjetnosti.