ODPRTJE RAZSTAVE MYMACHINE

 

 

 

Že drugo leto zapored na območju občin Ajdovščina in Vipava na pobudo Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina otroke postavimo v vlogo inovatorjev. V okviru pobude »My Machine« (v prostem prevodu: Moj Stroj) srednješolci ustvarjajo sanjske stroje, ki si jih zamislijo in narišejo otroci iz vrtcev in osnovnih šol. V treh korakih tako povezujemo celoten izobraževalni sistem: od otrok v vrtcih in osnovnih šolah do dijakov in študentov. S tem otrokom damo prostor, da izrazijo svoje ideje. Njihovim idejam z veseljem prisluhnemo in nekatere poskušamo tudi uresničiti. Na ta način delamo prve korake na poti h kreativnosti in inovativnosti. Spodbujamo mlade, da postanejo graditelji prihodnosti. Prihodnjim generacijam omogočamo, da preizkusijo, uresničijo in prenesejo v življenje ideje, ne glede na to, kako nore se lahko sprva slišijo.

V okviru pobude »My Machine« so v letošnjem letu sodelovali predšolski otroci ter učenci od prvega do četrtega razreda OŠ Otlica, učenci od prvega do četrtega razreda PŠ Vrtovin (OŠ Dobravlje), učenci tretjega razreda PŠ Skrilje (OŠ Dobravlje), učenci tretjega in četrtega razreda PŠ Vipavski Križ (OŠ Dobravlje), učenci prve triade OŠ Draga Bajca Vipava, učenci prvega razreda PŠ Lokavec (OŠ Danila Lokarja Ajdovščina) ter skupina predšolskih otrok iz Vrtca Ajdovščina. Skupaj so narisali kar 134 sanjskih strojev.

V četrtek, 21.9.2023, je v prostorih OOZ Ajdovščina potekalo odprtje razstave vseh risb sanjskih strojev in izdelanih prototipov, ki bo na ogled vse do konca novembra 2023. Razstavo sta odprla dr. Matej Kovačič, koordinator »My Machine« Slovenija z Instituta »Jožef Stefan«, Ljubljana in ga. Brigita Habjan Štolfa, direktorica Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina. Po odprtju razstave so se otroci lahko posladkali z dobrotami, ki so jih zanje pripravili v podjetju Mlinotest. V okviru odprtja razstave je bila izvedena tudi delavnica kemijskih poskusov z naslovom “Ko kemija sreča elektroniko”, ki so jo otroci z zanimanjem spremljali.