PRIHAJA KULINARIČNI MESEC OKUSI VIPAVSKE

Kulinarični mesec Okusi Vipavske bo letos potekal med 19. aprilom in 20. majem, ko bo vrhunec istoimenskega festivala z osrednjim dogodkom v baročnem dvorcu Lanthieri v srednjeveškem jedru Vipave.

NAJOKUSNEJŠI MESEC V LETU IN NAJBOLJ PRILJUBLJENI FESTIVAL VINA IN KULINARIKE NA VIPAVSKEM

Najokusnejši mesec v letu in najbolj priljubljeni festival vina in kulinarike na Vipavskem bo potekal že 16. leto v organizaciji Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina v sodelovanju z vipavskimi vinarji in lokalnimi kuharskimi mojstri. Dogodek je namenjen vsem, ki se navdušujejo nad edinstvenimi kulinaričnimi presežki in vrhunskimi vini.

V okviru festivala Okusi Vipavske vsako leto poteka tudi kulinarični mesec, ki obiskovalce vabi v raziskovanje najboljšega, kar na krožniku ponuja Vipavska dolina. Mesec kulinaričnih užitkov bo letos med 19. aprilom in 20. majem, tako da lahko vsakdo najde čas, da se prepusti razvajanju večine kuharskih mojstrov, ki sodelujejo na dogodku.

Posebnost kulinaričnega meseca so sladoledi Okusi Vipavske, narejeni iz lokalnih sestavin, ki jih v tem mesecu v Vipavski dolini ponujajo priznane slaščičarne.

»Vipavska dolina je s kakovostnimi pridelki in bogato kulinariko zakladnica okusov in tradicije. Vodilo ‘z vrta na mizo’ se prepleta s starim znanjem in sodobnimi pristopi kuharskih mojstrov, ustvarjajoč edinstvene kreacije. Gostilne in restavracije, kjer se tradicija prenaša iz roda v rod, ponosno strežejo vrhunske vipavske jedi, ki so očarale že več generacij,« pravi Bogdan Česnik, direktor Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina.

Meniji so cenovno dosegljivi vsakomur, saj si lahko denimo vipavsko joto in štruklje privoščite že za 13 evrov, medtem ko nepozabne kulinarične presežke obljubljajo v večhodnem meniju za sto evrov. Vsak meni lahko obogatite z izbrano vinsko spremljavo, ki bo predstavljena na letošnjem festivalu.

Kulinarični mesec Okusi Vipavske vabi v raziskovanje najboljšega, kar na krožnikih ponuja Vipavska dolina. Posebni meniji, ki so jih posebej za kulinarični mesec pripravili lokalni mojstri kulinarike, vključujejo sezonske jedi, ki jih navdihuje lokalno izročilo.

Jedi so pripravljene iz lokalnih sestavin, iz ekološke pridelave. Izbor je prepuščen posamezniku, ki lahko naroči le eno jed ali večhodni meni. Prav tako lahko vsakdo sam izbira med tradicionalnimi jedmi ali bolj drznimi kreacijami. Lokalni tradiciji sledi tudi vinska spremljava, sestavljena tudi iz ponudbe vinarjev Vipavske doline, ki se predstavljajo na Festivalu vina in kulinarike Okusi Vipavske.

NA KULINARIČNEM MESECU SODELUJE 19 RESTAVRACIJ

Letos na kulinaričnem mesecu sodeluje kar 19 restavracij, ki pripravljajo posebne degustacijske menije iz lokalnih sestavin. Kulinarična pot se lahko začne v okolici Nove Gorice, v Restavraciji Grad Kromberk s chefom Alešem Šibavom, Ošteriji Žogica s chefom Matejem Vodanom, v Restavraciji Primula s chefom Jožefom Žabarjem ali Restavraciji Dam s chefom Urošem Fakučem.

Pri Fakuču, ki idejo podpira in na kulinaričnem mesecu sodeluje od samega začetka, smo preverili, kaj pripravlja. »Na voljo sta krajši in daljši degustacijski meni. Krajši se začne s pozdravom iz kuhinje, nato postrežemo eno noč marinirano soško postrv, zraven pa dodamo gel rdeče pese, pri nas dimljeno tolminsko skuto in ikre soške postrvi. V drugem hodu postavimo na mizo njoke s tolminsko skuto z okusom frike, sledi cvetača, jajce in tartuf. V četrto ponudimo riž z okusom morja in vonjem po ostrigah. Ta jed kot tudi naslednja nista čisto vipavski, a vendarle smo na Primorskem in morje je zelo blizu. Sledi torej file tune, pečen v sipini skorjici. To je glavna jed. Sladico pa menjam, trenutno je v igri variacija jagod in pistacije. Uporabljam večinoma lokalne surovine, ker pa je pomlad, so v jedeh tudi razna spomladanska zelišča,« nam je razložil Fakuč, ki pravi, da se z ostalimi kolegi gostinci trudi predstaviti vse dobre strani Vipavske doline na krožniku.

V osrednjem delu doline so posebne degustacijske menije pripravili na Turistični kmetiji Arkade, po domače pri Cigoju, kjer kuhalnico vihti chef Rok Rupnik, na Turistični kmetiji Saksida je glavni chef Marko Bolčina, v Gostilni Termika Aleksander Mladovan, v Gostilni Sivi Čaven pa chefinja Jasmina Črv Čermelj.

FESTIVAL LETOS POD OKRILJEM PROJEKTA EKO OKUSI SLOVENIJE

V projektu, v katerem sodeluje hrvaški in 18 partnerjev znotraj štirih slovenskih lokalnih akcijskih skupin, so se na ravni LAS Vipavska dolina povezali Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, ekološki kmet Kristijan Vidmar s Sinjega vrha in podjetje Okusi, ki ga vodi chef Tomaž Kavčič.

Tudi v Vipavi in njeni okolici je veliko ponudnikov gastronomskih užitkov, kot so Gostilna Podfarovž s chefom Denisom Ibrišimovićem, Gostilna in vinoteka Faladur s chefom Timotejem Cizejem, Gostilna Krhne s chefom Filipom Ferjančičem, Gostilna picerija Anja s chefinjo Anjo Paljk Fabjan, Majerija s chefom Matejem Tomažičem, Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono s chefom Tomažem Kavčičem ter restavracija Na Žagi s chefoma Draganom Petrovićem in Aleksom Semeničem.

V bližini Ajdovščine je na voljo Gostilna pri izviru Hublja s chefom Tomažem Pižentom, na višjih obronkih Vipavske doline pa je Penzion Sinji vrh s chefinjo Irmo Vidmar. V okolici Branika je mogoč postanek v Ošteriji Branik s chefinjo Patricijo Furlan ali na Ekološki turistični kmetiji Toncevi s chefom Markom Smerajcem.

Za lažjo odločitev, katero restavracijo najprej obiskati, preverite seznam restavracij, njihove degustacijske menije in tudi cene jedilnikov na spletni strani dogodka.

OSREDNJI DOGODEK BO TUDI LETOS V DVORCU LANTHIERI V VIPAVI

Festival Okusi Vipavske bo dosegel vrhunec 19. in 20. maja na osrednjem istoimenskem dogodku v baročnem dvorcu Lanthieri v srednjeveškem jedru Vipave. Na dogodku bo sodelovalo 38 vipavskih vinarjev, ki bodo v pokušnjo ponudili več kot 150 različnih vin. Prvi festivalski dan, v nedeljo, bo odprl vrata vsem ljubiteljem vin in kulinarike. Ponudil bo priložnosti za pokušanje vin med pogovori z vinarji, pridelovalci in mojstri negovanja okusov. Tudi drugi festivalski dan, ponedeljek, bo namenjen vsem ljubiteljem vipavskih okusov, posebno pozornost pa bo namenil še strokovni javnosti. Že drugič bo gostil Masterclass Okusi Vipavske.