RAZSTAVA SANJSKIH STROJEV: POVEZOVANJE KREATIVNOSTI IN TEHNOLOGIJE

Na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina si že vrsto let prizadevamo za spodbujanje kompetenc podjetnosti in kreativnosti že od malih nog. V letu 2024 smo k sodelovanju v pobudi My Machine povabili učence osnovnih šol in predšolske otroke iz občin Ajdovščina in Vipava, da izrazijo svojo domišljijo in oblikujejo svoj sanjski stroj.

MyMachine je pobuda, ki jo v Belgiji izvajajo že od leta 2008, v Sloveniji pa smo se ji pridružili v začetku leta 2014. Namen iniciative je spodbujanje ustvarjalnosti v izobraževanju. V okviru pobude My Machine sodelujejo otroci prve triade osnovnih šol v naslednji fazi pa se pridružijo še dijaki in študentje, ki izbrane stroje tudi izdelajo.

V letošnji pobudi so sodelovali predšolski otroci ter učenci od prvega do četrtega razreda OŠ Otlica, učenci od prvega do četrtega razreda PŠ Vrtovin (OŠ Dobravlje), učenci tretjega razreda PŠ Skrilje (OŠ Dobravlje), učenci četrtega razreda PŠ Vipavski Križ (OŠ Dobravlje), učenci prvega in drugega razreda OŠ Draga Bajca Vipava, učenci drugega razreda PŠ Podnanos (OŠ Draga Bajca Vipava), učenci prvega in drugega razreda PŠ Lokavec (OŠ Danila Lokarja Ajdovščina) ter učenci tretjega razreda OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Skupaj so ustvarili kar 165 edinstvenih risb sanjskih strojev.

Naslednji korak v projektu je vključeval dijake in študente iz mentorskega programa Garaža, ki deluje pod okriljem Zavoda BETA Ajdovščina. Skupaj smo izbrali pet najbolj izvirnih in izvedljivih risb, na podlagi katerih so dijaki in študentje izdelali načrte ter prototipe sanjskih strojev. Izdelali so Čistilec vode za učence PŠ Skrilje, ki čisti vodo. Za učence OŠ Danila Lokarja Ajdovščina so izdelali Čistilec zob, ki olajša umivanje zob v šoli, na potovanju, v domu starejših, v bolnici in drugje. Za učence OŠ Draga Bajca Vipava je ena od učenk narisala Sušilo za likovne izdelke, da ne bi likovnih izdelkov imeli na tleh, ker jih je v razredu 21. Na OŠ Otlica gre za Voziček za prevažanje smeti, ki poskrbi za zmanjšanje odpadkov. Učenci PŠ Vrtovin pa bodo dobili Vetrnico, ki bo imela tudi glasen zvok za odganjanje ptic, da ne bi priletele preblizu.

V četrtek, 13. junija 2024 sta tako razstavo vseh risb in prototipov v prostorih OOZ Ajdovščina, slovesno odprla Mihajela Črnko, koordinatorica My Machine Slovenija z Inštituta “Jožef Stefan” Ljubljana, in g. Bogdan Česnik, direktor Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina. Na razstavi smo lahko skupaj občudovali neverjetne dosežke naših mladih ustvarjalcev. Razstava bo na ogled vse do konca poletja, zato lepo vabljeni na ogled.

Na odprtju razstave smo za otroke organizirali tudi delavnico, na kateri so otroci imeli priložnost raziskovati čudoviti svet kemije skozi zabavne in poučne eksperimente ter spoznati čar znanosti. Skozi poizkus z dušikom so videli, kaj se zgodi z zrakom, ko ga zebe. Spoznali so, da vsaka tekočina, ki izgleda kot voda, ni voda in da lahko dve prozorni snovi, ko se združita reagirata tako, da se obarvata.

Razstava sanjskih strojev ni le priložnost za občudovanje otroške domišljije in inovativnosti, temveč tudi dokaz, kako pomembno je spodbujanje podjetnosti in kreativnosti že od zgodnjih let. Z veseljem obiskujemo otroke po šolah in prisluhnemo njihovim predstavitvam in kasneje tudi navdušenje na obrazih, ko so stroji izdelani.

Hvaležni smo vsem, ki so sodelovali in podprli ta projekt, ter se že veselimo prihodnjih izzivov in uspehov mladih.