SEEMEET 2023: Prostor kjer mednarodne poslovne ambicije dobijo krila

 

 

 

Dvodnevni mednarodni dogodek SEEMEET 2023, ki je potekal 25. in 26. oktobra v Mariboru je ponovno povezal podjetja iz različnih držav z več kot 250 sestanki, ki so potekali ena-na-ena ter z veliko priložnosti za neformalno mreženje. V ospredju letošnjih predavanj je bila tema GREEN & DIGITAL (ZELENO IN DIGITALNO), vsebinski program pa je bil dodatno obogaten z dvema interaktivnima okroglima mizama in navdihujočimi SEEMEET Business Gladiator Pitchi. SEEMEET 2023 je gostil preko 120 udeležencev iz 13 držav.

Iskanje poslovnih partnerjev in kupcev v tujini je za podjetja kompleksen izziv. Zato je ključnega pomena pristopiti k temu premišljeno, sistematično in ekonomično – cilj je namreč doseči maksimalen učinek z minimalnim finančnim vložkom. V okviru dogodka SEEMEET se udeleženci srečujejo na vnaprej organiziranih sestankih, kar jim omogoča kakovostno pripravo na vsako srečanje in optimalno izrabo časa. V kratkem obdobju se tako lahko srečajo z več podjetji, kot bi to storili običajno. Ta koncept sestankovanja nudi podjetjem učinkovit, hitro izvedljiv in cenovno dostopen način za odpiranje novih poslovnih priložnosti ter sklepanje poslov. SEEMEET je v preteklih letih privabil že več kot 1.300 udeležencev. Poleg slovenskih udeležencev je bila letos močneje zastopana Srbija, Madžarska in Kosovo.

Rdeča nit dvodnevnega srečanja, ki se odvija že osmič, je bila GREEN & DIGITAL oziroma edinstvene sinergije med zelenimi, trajnostnimi rešitvami in digitalnimi tehnologijami. Tudi letos je dogodek gostili izjemne govorce.

Na konferenci, ki se je osredotočala na digitalne tehnologije, sta glavna govornika Matej Kupljenik, vodja digitalizacije, in Boštjan Virant, odgovoren za digitalizacijo industrijskih storitev pri SIEMENS d. o. o., poudarila, da te tehnologije ponujajo nove in inovativne načine za dosego trajnostnih ciljev podjetij. V tej luči sta udeležencem predstavila Siemensov pospeševalnik. V nadaljevanju se je Vanja Tomažič, direktor avtomatizacije in digitalizacije za industrijo in infrastrukturo v podjetju Metronik, d. o. o., osredotočil na praktično plat, saj je ponazoril digitalizacijo proizvodnje v praksi. Poudaril je, da je razumevanje temeljnih načel digitalizacije sodobnih proizvodnih obratov ključnega pomena, ko se podjetje podaja na pot digitalizacije. Ta pogled na praktično uporabo digitalizacije je dopolnila tudi Nina Božjak Lipovšek, IT svetovalka za poslovne rešitve v podjetju Mikrografija, d. o. o. Predstavila je, kako lahko podjetje z elektronskim podpisovanjem postane brezpapirno in doseže izjemne prihranke pri operativnih stroških. Na okrogli mizi v nadaljevanju prvega dne so Tatjana Koleša, koordinatorka projekta SRC-EDIH (Razvojni center Novo mesto d.o.o.)Janez Stupan, direktor CADCAM Lab ltd in  Ivett Angyal, vodja operacij za EDIH (EIT Digital Hungary) razpravljali o ključnih dejavnikih za uspešno digitalno transformacijo, in sicer na primerih iz EDIH (European Digital Innovation Hubs). Govorili so o izzivih MSP in JO na področju digitalne transformacije in priložnostih, ki jih ponuja mreža EDIH.

Tudi drugi dan poslovnega srečanja je minil v znamenju zanimivih tematskih predavanj, okrogle mize in številnih diskusij ter individualnih srečanj in mreženja med udeleženci. Miha Kožuh, vodja poslovnih sprememb  v podjetju DSV Transport d. o. o je postregel z vpogledom v primer dobre prakse krožnega gospodarstva. Njihovo podjetje skupaj z novomeškim startupom Reusable Technologies d. o. o., ki se ukvarja z razvojem naprednih rešitev za ponovno uporabo e-odpadkov, ki so najhitreje rastoči odpadek na svetu, sodeluje pri prenosu krožnega gospodarstva iz pisarniških shem v resnično življenje. Skupaj izdelujejo prvo prenosno polnilno baterijo na svetu (powerbank),  ki jo poganja reciklirana baterijska celica v celoti sestavljena v Sloveniji, natančneje v Podjetniškem inkubatorju PodbreznikJelena Vidović, vodja oddelka za pametne skupnosti, BSC – regionalna razvojna agencija Gorenjske pa je na primeru dobre prakse ponazorila, kakšno tveganje za podjetja predstavlja kibernetska varnost. Digitalna transformacija je sicer nujna za rast in širitev vsakega podjetja, toda s širjenjem tehnološkega odtisa se dramatično povečuje tudi tveganje za kibernetski napad. Kibernetska varnost je pomemben del našega zasebnega in poslovnega življenja, z njenim upoštevanjem pa bo podjetje lažje sledilo zastavljeni poslovni strategiji. Sledila je okrogla miza na temo izgradnje odličnosti v proizvodnji, na kateri so izr. prof. dr. Muhamed Turkanović, Univerza v Mariboru, vodja projekta EDIH DIGI-SI, Tomi Ilijaš, direktor Arctur d.o.o. in partner projekta EDIH DIGI-SI ter Sašo Knez, direktor AFormX razpravljali o sočasnosti visokozmogljivega računalništva, umetne inteligence in inovativnih storitev DIGI-SI.

V Sloveniji v okviru Programa za digitalno Evropo delujeta dva EDIH-a, to sta EDIH DIGI-SI in SRC-EDIH. Namen EDIH-ov je aktivno pospeševanje digitalne preobrazbe gospodarstva in javnega sektorja s pomočjo najsodobnejših digitalnih tehnologij, v katerem kot pridruženi partner sodelujemo tudi mi.

Glavna organizatorja dogodka SEEMEET 2023 – GREEN & DIGITAL sta Razvojni center Novo mesto in Razvojna agencija RRA Podravje – Maribor. Dogodek je bil izveden ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije ter agencije SPIRIT Slovenija. Soorganizator dogodka je tudi konzorcij EDIH DIGI-SI, kot sponzor in partner dogodka pa je bilo podjetje SIEMENS. Ambasadorji dogodka smo: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina in Regionalna razvojna agencija za Koroško, Regionalna razvojna agencija Zasavje, Razvojni center Murska Sobota, Inkubator Sežana, Območna obrtno-podjetniška zbornica Novo mesto, Gospodarska zbornica Srbije, Slovenski poslovni klub v Srbiji, Območno obrtno-podjetniška zbornica Maribor, SDGZ – URES Slovensko deželno gospodarsko združenje.