Svetovni dan vida – 13. oktober

 

 

 

Danes, 13. oktobra, obeležujemo Svetovni dan vida, medtem ko bo v nedeljo, 15. oktobra, potekal Mednarodni dan bele palice. Bela palica simbolizira osebno neodvisnost slepih in slabovidnih ljudi, obenem pa tudi opozarja druge na njihove posebne potrebe in pravice. Na območju Lokalne akcijske skupine Vipavska dolina se zavzemamo za vključevanje različnih ranljivih skupin v naše dejavnosti.

Od 1. julija 2023 izvajamo projekt z naslovom “Nasmeh in cvet za boljši svet,” kjer LAS Vipavska dolina sodeluje s partnerji: Zavod za turizem TRG Vipava, Dnevni center ŠENT Ajdovščina ter CIRIUS iz Vipave. Projekt vključuje številne aktivnosti, ki so posebej namenjene slepim in slabovidnim.

Izvedenih bo 10 delavnic za turistične deležnike vezanih na tematiko dostopnosti in spoznavanja značilnosti in potreb slepih in slabovidnih tudi v luči gostov Vipavske doline. Izdelana bodo Navodila za izboljšanje dostopnosti za gibalno in senzorno ovirane osebe in Navodila za turistične deležnike za spremljanje oseb z okvaro vida. En izmed rezultatov projekta, ki se ga tudi zelo veselimo pa je izdelan zemljevid območja LAS Vipavska dolina z vrisanimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi, ki bo prilagojen za slabovidne osebe.