Vabljeni v Vipavo na okušanje najboljšega iz Vipavske doline

Festival Okusi Vipavske bo letos na sporedu v nedeljo, 19. maja in v ponedeljek, 20. maja, tudi tokrat v univerzitetnem okolju, v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Predstavilo se bo 38 domačih vinskih kleti, poleg njih pa še bogata vipavska tržnica, številni gostinci, za strokovno javnost pa je na voljo Mastercalss delavnica.

 

V nedeljo in ponedeljek, 19. in 20. maja, bo v baročnem dvorcu Lanthieri v Vipavi že 16. leto potekal Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske ’24. Na festivalu se bo predstavilo kar 38 vipavskih vinarjev, ki bodo obiskovalcem v pokušino ponudili večkot 150 odličnih vin Vipavske doline. Rujno kapljico bodo spremljale lokalne dobrote na Vipavski tržnici, v ponedeljek med 17. in 19. uro pa tudi Bogastvo okusov z vinsko-kulinarično degustacijo krožnikov izbranih gostincev z vini vipavskih vinarjev. Festival posebno pozornost posveča tudi strokovni javnosti, ki se bo pod vodstvom Roberta Gorjaka, enega največjih vinskih strokovnjakov pri nas, na ponedeljkovi masterclass delavnici poglobila v ekološka in biodinamična vina vipavskega vinorodnega okoliša.

Festival vina in kulinarike predstavlja vrhunec mesec dni dolgega dogajanja in osrednji turistični promocijski dogodek Vipavske doline na tem področju, ki ga pripravlja Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina. »Prizadevamo si, da v skupno zgodbo povežemo vipavske vinarje, lokalne mojstre kulinarike, slaščičarje, kmetovalce in živilsko predelovalno industrijo. Festival je namenjen najširšemu krogu obiskovalcev, pripravljamo pa tudi vsebine, namenjene strokovnjakom, ki jim vino predstavlja posel in ki zato potrebujejo poglobljen vpogled,« je poudaril Bogdan Česnik, direktor ROD Ajdovščina.

Svoja vina bo letos v okušanje ponudilo kar 38 vipavskih vinarjev, in sicer Batič, Deci, Fedora, Grof, Guerila, Jamšek 1887, Kosovel, Barkola, Cigoj, Lavrenčič, Mihelj, Pasji Rep, Burja, Ferjančič, Rouna, Svetlik, Zoria, Ranarum, Santei, Sutor, Tomas, UNG, UOU, Benčina, Bizjak, Bric, Dornberg, Koglot, Krapež, Saksida, Sveti Martin, Štrancar, Vidus, Zgonik, Marc, Miška, Žorž in Vipava 1894. Kar nekaj njih se je odločilo za ekološko in biodinamično pridelavo vina. Med njimi je Robert Gorjak izbral 15 vzorcev, v katere se bodo na masterclass delavnici poglobili strokovnjaki.

»Slovenija je v svetu znana po nekonvencionalnih vinih, za katera Vipava velja za eno od pomembnejših središč. Zato so Okusi Vipavske ’24 prava priložnost, da se sprehodimo med ekološkimi in biodinamičnimi vini tega vinarsko bogatega območja. V izbor sem vključil največ belih vzorcev, saj bele zvrsti predstavljajo najbolj avtentičen in prepričljiv obraz Vipavske doline. A kljub temu bomo na delavnici odkrivali, kako pester in kakovosten izbor tovrstnih vin najdemo tu. Predstaviti želim širok spekter, od bistrih do motnih, od belih, oranžnih in rdečih, od klasičnih do bolj specifičnih vin ter predstaviti primere uspešnih vinarjev, ki so se odločili za to pot, ki je zagotovo težja od konvencionalne pridelave,« je ob pripravah na delavnico dejal Robert Gorjak.

Festival bogati tudi Vipavska tržnica, polna okusne kulinarike in ostalih izdelkov, ki nastajajo izpod rok domačih pridelovalcev. Tržnica razvaja obiskovalce z jedmi, pripravljenimi iz svežih, sezonskih sestavin, ki odražajo bogato gastronomijo regije. Od tradicionalnih jedi, kot so jota in polenta z zeljem, do sodobnih interpretacij lokalnih klasičnih jedi. Letos boste tako lahko spoznali Dediščinsko domačijo Pedrovo, Sirarstvo Orel, Golden ring sire, Katrno kmetijo, Mesnine Ilc, Mesnine Peloz, zeliščne čaje Tončke Čibej, Kmetijo Ronki, Božičeve 1847, Kmetijo Pr Nežnih, Oljčno olje Oratona, MaQfino, Čebelarstvo Medard in Pivovarno Pelicon.

V ponedeljek med 17. in 19. uro pa se bodo na vinsko-kulinaričnemu doživetju Bogastvo okusov lokalni vinarji povezali z izbranimi gostinci in ustvarili premišljene kombinacije, v katerih se bo kreativnost kuharskih mojstrov spajala z izjemnimi vipavskimi vini. V Vipavo prihajajo: Restavracija Camut, Turistična kmetija Arkade, Gostišče Grič, Gostilna Devetak, Grad Kromberk, Hotel in restavracija Pira, Restavracija Tabor Podbrezje in Gostilnica Ruj.

Oba dneva bodo potekali tudi vodeni ogledi muzejske zbirke Vinarskega muzeja Vipava, ki domuje v dvorcu Lanthieri.

Okusi Vipavske so nepozabno doživetje za vse, ki cenite dobro hrano, vrhunska vina in pristno gostoljubnost. To je praznik vseh čutov, ki bo navdušil tako poznavalce kot tudi tiste, ki šele odkrivajo bogastvo vipavske kulinarike. Kakovost namreč ni nikoli naključje. Tesno sodelovanje med lokalnimi ponudniki in kuharskimi mojstri, ki imajo filozofijo “z vrta na krožnik” dobesedno v krvi, postavlja Vipavsko dolino v sam vrh slovenske gastronomske ponudbe.

Obiščite Vipavsko dolino v najlepšem letnem času. Naj vas očarajo čudovita narava, razkošje izjemnih okusov in prijazni prebivalci. Festivalsko vstopnico v vrednosti 35€ lahko kupite na samem dogodku, velja za en dan, ob tem pa vam brezplačno pripada tudi kulinarični kupon.

Celoten program festivala je na voljo na spletni strani okusi-vipavske.si.