Vinski hrami Vipavske doline so pripravljeni na že 23. druženje prijateljev med martinom in božičem

 

 

 

Vipavska dolina si je že nadela svoje najljubše jesenske barve, to pa je tudi čas, ko domači vinarji na široko odprejo vrata svojih vinskih hramov. Vanje ste povabljeni vsi, ki obožujete domačnost, prijaznost, prijateljstvo, predvsem pa dobro vinsko kapljico in ostale dobrote, ki na mizah Vipavske doline v tem času ne manjka. Vabljeni torej na katero izmed številnih prireditev, ki se vam v naših malih in velikih vaseh ponujajo vse od 4. novembra pa do 17. decembra 2023.

V Vipavski dolini radi rečemo, da v vinskem hramu vedno sije sonce. Tudi če zunaj dežuje. No, najverjetneje vas sončni žarki med vinskimi sodi ne bodo pobožali, bodo pa zato na svoj račun prišle vaše brbončice, predvsem pa imate v Vipavski dolini, med martinom in božičem, številne priložnosti, da se obkrožite z ljudmi, ki so vam najbližje pri srcu. Saj veste, da se najboljša prijateljstva, tako kot vino, najraje rojevajo v hramih. Ob zvokih dobre glasbe in ob obloženih mizah.

Pravzaprav ga ni kraja, vasice ali pa zaselka kamor vas v naslednjih tednih ne bi povabili, saj značilna primorska arhitektura vedno vsebuje tudi vinske hrame, ki so mnogokrat iz kamna zgrajeni pod zemljo in tako predstavljajo najbolj avtentično arhitekturno posebnost. Zdaj je ravno pravi čas, da se podate na raziskovanje te edinstvene vinske dinamike in doživite tradicionalni utrip vipavskih vinskih hramov med martinom in božičem. Praznovanje se namreč začenja. Praznik sv. Martina, ko se mošt spremeni v vino, predstavlja čas, ko se po izročilu poklonimo naravi in družimo ob okušanju njenih darov.

Tudi letošnji, že 23. sklop prireditev med martinom in božičem, v okusno celoto povezuje Regijska razvojna agencija ROD iz Ajdovščine. Niz vinarjem posvečenih dogodkov je razporejen tako, da lahko obiskovalci v različnih krajih obiščete več dogodkov ter spoznate vso raznolikost vipavske vinske in kulinarične ponudbe, bogastvo kulturnega izročila ter pristno veselje, ki spremlja morda največji praznik v Vipavski dolini. Nekatere vasi prirejajo skupna martinovanja, v nekaterih vaseh na izbrani dan vinarji sočasno povabijo na pokušino v svoje vinske hrame, ponekod pa obiskovalce presenetijo še s kakšno drugo zanimivostjo, kjer ima glavno besedo spet vino.

Podrobnejši opis in urnik prireditev najdete na spletni strani https://rra-rod.si/vinski-hrami/, pestrega dogajanja pa je toliko, da ga je težko opisati v teh nekaj vrsticah. A vseeno velja omeniti, da se prvi dogodki pričnejo že 4. novembra v Braniku, dan zatem pa sledi že prvi martinov pohod. Pripravljajo ga v Ozeljanu. Nato pa si sledijo Podbreg, Vipava, Šmihel, Gradišče pri Vipavi, Slap, Lokavec, Brje, Bukovica, Lože, Lozice, Vitovlje, Črniče, Šmarje, Zavino, Pedrovo, Renče, Planina, Goče, Vogrsko, Tabor in vse tja do Vipavskega Križa, ko bodo že na ogled jaslice in ko bo božič tik pred vrati.

V sodobnem času radi rečemo, da si je potrebno vzeti čas zase. A še lepše si je čas vzeti skupaj s prijatelji. Nekje kjer ste vedno dobrodošli in kjer vas sprejmejo odprtih rok. Vipavska dolina vse to ponuja, Na zdravje!