info.ROD-11- IZMENJAVE DOBRIH PRAKS

 

 

 

Na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina smo konec novembra organizirali strokovno ekskurzijo v Novo mesto, kjer so se podjetniki seznanili s pametno avtomatizacijo in optimizacijo delovnih procesov. Dobre prakse regionalnih razvojnih agencij pa smo si izmenjali na dvodnevnem dogodku AGORADA v Zagrebu. Če vas zanima nova poslovna priložnost za dopolnilno dejavnost na kmetiji pa se lahko udeležite usposabljanja, ki bo potekalo od 14. do 16. decembra v okviru SPOT svetovanje Goriška.

STROKOVNA EKSKURZIJA V NOVO MESTO

V četrtek, 24. novembra, smo za podjetnike organizirali strokovno ekskurzijo v Novo mesto, kjer so nam predstavili področja uvajanja IT rešitev za podporo proizvodnje, pametne avtomatizacije, vitke proizvodnje, robotizacije in optimizacije procesov. 

Avtomatizacija in robotizacija vse bolj vstopata v proizvodne, pakirne in skladiščne sisteme panog vseh vrst. Ti sistemi omogočajo uvajanje učinkovitega proizvodnega sistema z visoko stopnjo prilagodljivosti. Eden izmed najpomembnejših dejavnikov za uvedbo robotizacije je ponovljivost procesov, z njo tudi izboljšamo kakovost izdelkov in zmanjšamo število napak ter neustreznih izdelkov.

Najprej smo si v Razvojnem centru Novo mesto v Podbrezniku ogledali Laboratorij za tovarne prihodnosti, učni industrijski laboratorij za motiviranje, poučevanje, aplikativno raziskovanje in testiranje. Namenjen je tako podjetjem kot izobraževalnim ustanovam, ki želijo razvijati izdelke, jih preizkusiti v praksi ali se izobraževati na področju pametne industrije.

Odpravili smo se tudi v Šentjernej na sedež podjetja DSV, ki zagotavlja optimalne logistične in transportne rešitve. Z globalno mrežo v 80 državah, izkušnjami in prilagodljivostjo zagotavljajo celovite rešitve za svoje stranke. Ogledali smo si tudi inovativne rešitve podjetja TRAC d.o.o, ki je specializirano za tehnološke procese najvišje zahtevnosti na področju nadzora in avtomatizacije proizvodnih procesov v farmacevtski, kemijski, biotehniški in prehrambni industriji.

Z Dolenjske smo se vrnili bogatejši za številna nova spoznanja s področja avtomatizacije in robotizacije proizvodnih procesov.

DVODNEVNI DOGODEK AGORADA+

Zadnja dva novembrska dneva smo posvetili udeležbi na zaključnem dogodku AGORADA+, ki je potekal v Zagrebu v organizaciji hrvaških razvojnih agencij in združenja EURADA – Evropsko združenje razvojnih agencij, katere članica je tudi Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina. Glavna nit dogodka je bila izmenjava dobrih praks regionalnih razvojnih agencij in grozdov (ang. clusters), ki imajo pomembno vlogo v regionalnih gospodarskih politikah, saj spodbujajo gospodarski prehod in sodelovanje med grozdi ter regionalnimi deležniki za učinkovitejši industrijski razvoj regij. Na dogodku je s predstavitvijo svojih dejavnosti aktivno sodelovala tudi naša regijska razvojna agencija.

VABILO NA USPOSABLJANJE DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI – NOVA POSLOVNA PRILOŽNOST

SPOT svetovanje Goriška vabi podjetnike iz Goriške regije na usposabljanje »Dopolnilna dejavnost na kmetiji – nova poslovna priložnost«. Na usposabljanju boste izvedeli vse o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji. Kaj lahko delate v okviru le-teh, kako pričeti, kakšni so pogoji in morebitne omejitve, kakšni so higienski standardi, davčne obveznosti… Izvedeli boste, kaj vse morate imeti urejeno, da boste imeli odličen poslovni odnos s kupci in čim manj težav s Finančno upravo ter kako se lotiti »birokracije«.

Predavanje je namenjeno vsem, ki že imate ali razmišljate, da bi mogoče pričeli z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji. Predavanja bodo potekala v popoldanskem času od 14. do 16. decembra 2022 preko spletne platforme ZOOM.

Za udeležbo na delavnici je potrebna predhodna prijava preko prijavnega obrazca ali elektronske pošte na naslov andreja.vister@rra-rod.si.

Delavnica je brezplačna. Za dodatne informacije lahko pokličete na Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina, na telefonsko številko 065 556 232 (mag. Andreja Vister). Več o programu pa si lahko preberete tukaj.

Vljudno vabljeni!

PREGLED AKTIVNOSTI PROJEKTOV LAS

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v vlogi vodilnega partnerja trenutno na območju LAS Vipavska dolina izvaja dva projekta LAS.

Prvi je »Medgeneracijski prenos znanja«, ki je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj, drugi pa »Obujeni Slap«, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, iz ukrepa LEADER.

Pri projektu LAS »Medgeneracijski prenos znanja«, ki ga izvajamo skupaj z Občino Vipava in Občino Ajdovščina, smo skupaj ocenili napredek pri izvajanju. Pregledali smo izvedene aktivnosti v polletnem obdobju: od analize stanja in potreb medgeneracijskega povezovanja, podjetniških delavnic pa vse do izvedbe dogodka, ki ga je izvedla Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina “Mladi in Castra”. V kratkem bodo sledile nove delavnice in usposabljanja ter dogodki, tako v Ajdovščini kot v Vipavi, zato vabljeni k spremljanju naše spletne strani.

Skupaj s partnerjema Občino Vipava in Krajevno skupnostjo Slap pa smo začrtali izvedbo projekta LAS Obujeni Slap, ki se je začel izvajati 14.10.2022 in se bo zaključil s koncem prihodnjega leta. Trenutno potekajo aktivnosti za obnovo “slapenske Gmajne” za katero si želimo, da bo do naslednjega poletja obnovljena in obujena.

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.