info.ROD-4-KULINARIČNA DOŽIVETJA

 

 

 

V organizaciji Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina boste lahko v prihodnjem mesecu doživeli nekaj kulinaričnih doživetij. Kulinarični mesec Okusi Vipavske doline poteka od 21. aprila do 21. maja, svoj vrhunec pa bo dosegel 21. in 22. maja na osrednjem dogodku Okusi Vipavske in sicer v baročnem dvorcu Lanthieri. Z novim projektom GELATOn THE ROAD se ustvarja prva evropska sladoledna pot, kuharske trike pa so osnovnošolci spoznali v okviru projekta EKO Okusi Slovenije.

ZMAGA EKIPE RAČUNKO NA 6. PODJETNIŠKEM NATEČAJU

Univerza v Novem mestu, Fakulteta za ekonomijo in informatiko, je že 6. leto zapored organizirala podjetniški natečaj, s katerim spodbujajo inovativnost in podjetniško miselnost med mladimi. Natečaja se iz leta v leto udeležuje več nadobudnih mladostnikov; letos so prejeli 35 poslovnih idej, ki jih je soustvarjalo več kot 130 osnovnošolcev in srednješolcev iz vse Slovenije.

V finale, ki je potekal 20.4.2023 v Novem mestu, se je uvrstilo 22 poslovnih idej. Sodelovalo je sodelovalo 70 osnovnošolcev in srednješolcev, med njimi tudi podjetniška ekipa Računko (Iris Kovač, Sara Kopatin, Vanesa Gregorc) iz OŠ Draga Bajca Vipava, ki je na tekmovanju zmagala. Osnovnošolke so izdelale leseno didaktično igračo za pomoč mlajšim otrokom pri učenju osnov računanja.

Na tekmovanju se je uspešno predstavila tudi ekipa Vlak pobega (Edi Maraž, Erazem Bizjak Gala, Filip Čelica in Miha Ličen) iz OŠ Šturje. Obe ekipi pod vodstvom mentoric iz Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina. Dogodek se je zaključili z okroglo mizo z naslovom Inovativnost v času digitalizacije in družbene odgovornosti.

Iskrene čestitke!

PRVI DELAVNICI ZA PRIPRAVO STRATEGIJ RAZVOJA KMETIJSTVA V OBČINAH AJDOVŠČINA, VIPAVA, RENČE-VOGRSKO IN MESTNI OBČINI NOVA GORICA

Prvič sta se delovni skupini srečali na delavnicah, ki sta potekali v sredo, 12. aprila in v petek, 14. aprila 2023.

Občine Ajdovščina, Vipava, Renče-Vogrsko in mestna občina Nova Gorica so v letu 2022 pristopile k pripravi strategij razvoja kmetijstva na svojih območjih za obdobje 2023 – 2034. Kljub temu, da se dokumenti pripravljajo za vsako občino posebej, pa je želja, da bi se pri določenih razvojnih ukrepih občine poenotile z namenom skupnega in poenotenega razvoja kmetijstva celotne Vipavske doline. Vlogo koordinatorja priprave dokumentov so občine zaupale Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina.

Namen priprave strategij je oblikovati strateški okvir lokalnega razvoja kmetijstva ob upoštevanju lokalnih potencialov in potreb, evropskih ter nacionalnih usmeritev, v luči prilagajanja podnebnim spremembam, ohranjanja biodiverzitete in kmetijske krajine in doseganja prehranske oskrbe in varnosti. Strateške usmeritve in predlagani ukrepi bodo občinam v pomoč pri pripravi občinskih pravilnikov s področja razvoja kmetijstva in predlogov proračunov.

Na delavnicah so bile predstavljene analize stanja: https://rra-rod.si/prvi-delavnici-za-pripravo-strategij-razvoja-kmetijstva/ in zbranih podatkov, ki jim je sledilo delo v manjših skupinah, z usmeritvami strokovnih sodelavcev Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Namen delavnice je bil izpostaviti PREDNOSTI, SLABOSTI, PRILOŽNOSTI in NEVARNOSTI v okviru razvoja kmetijstva območja štirih občin (izdelava SWOT analize). V prihodnjih mesecih bodo sledile delavnice za pripravo strateškega okvirja. Povabilo k sodelovanju v delovnih skupinah je odprto, vabljeni k spremljanju novic o aktivnostih in terminih delavnic na naši spletni strani.

CHEF TOMAŽ KAVČIČ NAVDUŠIL OSNOVNOŠOLCE

V projektu sodelovanja štirih slovenskih lokalnih akcijskih skupin z območja Posavja, Gorenjske, Goričkega in Vipavske doline EKO OKUSI SLOVENIJE so se na nivoju LAS Vipavska dolina povezali RRA ROD Ajdovščina, ekološki kmet Kristijan Vidmar s Sinjega vrha in podjetje Okusi d.o.o., ki ga vodi chef Tomaž Kavčič. Projekt, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, med drugim spodbuja mlade k odločanju za kuharski poklic.

Chef Tomaž Kavčič je 13. aprila izvedel prvo kuharsko delavnico za osnovnošolce OŠ Danila Lokarja Ajdovščina in OŠ Šturje, ki so se v šolske klopi vrnili bogatejši z novimi znanji in kuharskimi triki. V maju bo na Dvorcu Zemono sledila še delavnica za osnovnošolce šol Vipava, Dobravlje in Col.

S PROJEKTOM  GELATON THE ROAD ZAČETEK USTVARJANJA PRVE EVROPSKE SLADOLEDNE POTI

V projektu GELATOn the ROAD, ki se je začel izvajati z letošnjim prvim aprilom in bo trajal tri leta, kot eden izmed štirinajst partnerjev in kot edina slovenska organizacija sodelujemo tudi Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina. Kot vodilni partner bomo v okviru projekta odgovorni za vzpostavitev evropske sladoledne poti, vrednost celotnega projekta sicer znaša 1.733.747,00 EUR.

Prva evropska sladoledna pot, je namenjena promociji in ohranjanju lokalne kulturne dediščine in identitete. Temelji na merilih okoljske trajnosti, kakovosti izdelkov in surovin ter inovativnosti znotraj sistema dobavne verige proizvajalcev sladoleda. Projekt s konkretnimi akcijami povezuje deležnike oskrbovalne verige (izdelovalci sladoleda, inovatorji, podjetja za izdelavo strojev in materialov) in potrošnike vseh starostnih skupin v evropsko sladoledno pot. Gre za novo turistično atrakcijo, ki spodbuja inovativnost in kreativnost sladolednih okusov, osnovanih na lokalnih in tradicionalnih sestavinah (po načelu 0 km). Vzpostavitev poti na eni strani pospešuje gospodarski in kulturni razvoj, ustvarja nova delovna mesta ter krepi privlačnost območij, čez katera poteka. Z uporabo tehnologij, ki optimizirajo porabo energije, ozavešča o okoljski in energetski trajnosti tako pri sladoledarjih kot pri kupcih. Vzdolž poti, ki prečka 13 držav, se bodo v naslednjih treh letih odvijale privlačne pobude in akcije, kot so potujoči muzeji, kuharske oddaje, dogodki, tekmovanja in druge spremljajoče aktivnosti.

OBETA SE NAM MESEC KULINARIČNIH UŽITKOV V VIPAVSKI DOLINI

Pomlad se prebuja, z njo pa tudi naši čuti za drobne užitke ob izbrani hrani in kozarcu vina. Izkoristite priložnost in spoznajte Vipavsko dolino tudi v drugačni luči – skozi njeno kulinariko in domače, a izpopolnjene tradicionalne vipavske jedi. Obiščite priljubljeni vinsko-kulinarični dogodek Okusi Vipavske 2023, ki poteka v idilični Vipavski dolini, deželi sonca in burje.

Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske predstavlja svojevrstno izložbeno okno dinamike vinarstva v Vipavski dolini. Festival poteka že 15. leto v organizaciji Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina v sodelovanju z vipavskimi vinarji in lokalnimi mojstri kulinarike. Dogodek je namenjen vsem, ki se navdušujejo nad edinstvenimi kulinaričnimi presežki ter vrhunskimi vini.

Kulinarični mesec Okusi Vipavske poteka od 21. aprila do 21. maja po celotni Vipavski dolini, ko za vas kar 20 restavracij pripravlja posebne degustacijske menije iz lokalnih sestavin. Vrhunec pa bo dosegel 21. in 22. maja na osrednjem dogodku Okusi Vipavske, tokrat na novi lokaciji, in sicer v baročnem dvorcu Lanthieri, ki se nahaja v srednjeveškem jedru Vipave. Na dogodku sodeluje 30 vipavskih vinarjev, ki vam na okušanje ponujajo preko 100 različnih vrhunskih vin iz Vipavske doline.

Za več informacij obiščite www.okusi-vipavske.si. 

Prispevki info.ROD so mesečno objavljeni na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina.