+386 (0)5 365 36 00 info@rra-rod.si

Projekt GELATOn the ROAD ustvarja prvo evropsko sladoledno cesto, namenjeno promociji in ohranjanju lokalne kulturne dediščine in identitete.

Trajanje projekta:

1.4.2023 - 31.3.2026 - 3 leta

Partnerstvo:

Število partnerjev: 14, iz 12 evropskih držav

 

 1. Longarone Fiere Dolomiti, Italija (vodilni partner)
 2. Venetian Cluster, Italija
 3. Belgian-Italian Chamber of Commerce, Belgija
 4. The Agrifood Partnership of the Region of Western Greece, Grčija
 5. Uniteis e.V., Nemčija
 6. Italian Chamber of Commerce, Luksemburg
 7. Chamber of Commerce and Industry of Serbia, Srbija
 8. Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, Slovenija
 9. Dignan Ecomuseum Vodnjan, Hrvaška
 10. European Training and Research Institut, Avstrija
 11. Cloud Computing Business Association of Catalonia, Španija
 12. Rzeszow Regional Development Agency, Poljska
 13. The Chamber of Commerce and Industry Vratsa, Bolgarija
 14. DomSpain (DS Formacio), Španija

Vrednost projekta:

Celotna vrednost projekta: 2.889.578,00 €
Vrednost projekta RRA ROD Ajdovščina: 192.643,00 €

Opis projekta:

Projekt GELATOn the ROAD vzpostavlja prvo Evropsko sladoledno cesto (European Road of Gelato – ERoG), namenjeno promociji in ohranjanju lokalne kulturne dediščine in identitete. Temelji na merilih okoljske trajnosti, kakovosti izdelkov in surovin ter inovativnosti znotraj sistema dobavne verige proizvajalcev sladoleda.

Skozi stoletja se je obrt izdelave sladoleda prenašala iz generacije v generacijo in postala sestavni del kulture v mnogih družbah. Na okuse in teksturo sladoleda so vplivali številni dejavniki, kot so lokalne sestavine in kulinarične tradicije, kar je privedlo do raznolike, a edinstvene ponudbe okusov.

Cilji projekta:

Projekt vzpostavitve Evropske sladoledne ceste cilja k povezovanju deležnikov oskrbovalnih verig (izdelovalci sladoleda, inovatorji, podjetja za izdelavo strojev in materialov) in potrošnikov vseh starostnih skupin. Evropska sladoledna cesta bo kot nova turistična atrakcija spodbujala k inovativnosti in kreativnosti sladolednih okusov, osnovanih na lokalnih in tradicionalnih sestavinah (po načelu 0 km). Poleg tega njena vzpostavitev pospešuje gospodarski in kulturni razvoj, ustvarja nova delovna mesta ter krepi privlačnost območij, čez katera poteka. Z uporabo tehnologij, ki optimizirajo porabo energije, ozavešča o okoljski in energetski trajnosti tako pri sladoledarjih kot pri kupcih. Vzdolž ceste, ki prečka 12 držav, se bodo v naslednjih treh letih odvijale privlačne pobude in akcije, kot so potujoči muzeji, kuharske oddaje, dogodki, tekmovanja itd.. 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina bo vodilni partner v delovnem paketu 3, ki bo vzpostavil Evropsko sladoledno cesto.

Naziv programa:

CREA-CULT-2022-COOP (European Cooperation projects)